SECTION-3
ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. Vacuum is assigned a permeability
(a) equal to one 
(b) greater than one 
(c) less than one 
(d) none of the above. 
Ans: (a) equal to one
Q42. X-ray diffraction is used
(a) to determine the defects in the crystals 
(b) to study the structure of variety of crystals 
(c) in the field of medicine 
(d) none of the above.
Ans: (b) to study the structure of variety of crystals
Q43. The science of describing the arrangements of atoms of molecules with the help of X-ray diffraction is known as
(a) pyrometry 
(b) refractory 
(c) crystallography 
(d) cladding.
Ans: (c) crystallograph
Q44. Which one of the followings is a magnetic property?
(a) Resistivity 
(b) Conductivity 
(c) Permeability 
(d) Ductility. 
Ans: (c) Permeability
Q45. Rochelle salt has the curie temperature equal to
(a) room temperature 
(b) about 260°F ± 
(c) lower than room temperature 
(d) none of the above. 
Ans: (a) room temperature
Q46. Most of the ferro-electrics have the curie temperature equal to
(a) room temperature 
(b) about 260°F ± 
(c) lower than room temperature 
(d) none of the above. 
Ans: (c) lower than room temperature
Q47. The ferroelectric curie temperature is the temperature at which spontaneous polarisation in ferroelectric material
(a) is maximum 
(b) is average 
(c) vanishes 
(d) none of the above. 
Ans: (c) vanishes
Q48. Below the ferroelectric curie temperature, the material is
(a) Ferroelectric 
(b) piezoelectric 
(c) both 
(d) none of the above. 
Ans: (a) Ferroelectric
Q49. Barium titanate has the curie temperature as equal to
(a) room temperature 
(b) about 260°F ± 
(c) lower than room temperature 
(d) none of the above
Ans:  (b) about 260°F ±
Q50. The permittivity of any dielectric material is influenced by
(a) temperature only 
(b) frequency only 
(c) both temperature and frequency 
(d) none of the above.
Ans: (d) none of the above.

 

1      2      3      4      5      6      7      8    
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply