SECTION-3
ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. Which one of the following is an example of a brass?
(a) gun metal 
(b) bell metal 
(c) muntz metal 
(d) lead. 
Ans:  (c) muntz metal
Q32. Which one of the following is an example of a bronze?
(a) gun metal 
(b) delta metal 
(c) muntz metal 
(d) lead
Ans:  (a) gun metal
Q33. The dielectric constant (i.e., permittivity)
(a) increase with decrease of temperature 
(b) increases with increase of temperature 
(c) remains constant with the change of temperature 
(d) none of the above.
Ans:  (b) increases with increase of temperature
Q34. The dielectric constant
(a) increases with the decrease of frequency 
(b) increases with the increase of frequency 
(c) remains constant with the change of frequency 
(d) none of the above.
Ans:  (a) increases with the decrease of frequency
Q35. The main function of a dielectric is to store static electric charges. The phenomena of development of static charges on the surface of the dielectric under the influence of the electric field is known as
(a) dielectric strength 
(b) dielectric loss 
(c) dielectric polarization 
(d) permittivity. 
Ans:  (c) dielectric polarization
Q36. The performance of a dielectric depends upon
(a) dielectric loss 
(b) dielectric strength 
(c) permittivity 
(d) all of the above 
Ans:  (d) all of the above

 

 Q37. Diamagnetic materials have a permeability
(a) equal to one 
(b) greater than one 
(c) less than one 
(d) none of the above. 
Ans:   (c) less than one
Q38. Paramagnetic materials have a permeability
(a) equal to one 
(b) greater than one 
(c) less than one 
(d) none of the above.
Ans:  (b) greater than one

 

Q39. The valence band of the energy diagram of a dielectric is separated from a conduction band by
(a) a small energy gap 
(b) a large energy gap 
(c) an average energy gap 
(d) none of the above. 
Ans:  (b) a large energy gap
Q40. Which one of the following is a dielectrics?
(a) Copper 
(b) Wood 
(c) Zinc 
(d) Aluminium.
Ans:  (b) Wood

 

1              4          6      7        
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply