ENGINEERING MATERIALS MCQ are given below:

 

SECTION-1

 

Q11. Primary bond as compared to secondary bond is

(a) stronger but less stable 
(b) stronger and more stable 
(c) weaker and less stable 
(d) weaker but more stable. 

Ans. (b) stronger and more stable

Exp. : –  Primary bond as compared to secondary bond is stronger and more stable.

 
Q12. The bond which exists between a metallic atom (sodium) and a non-metallic atom (chlorine) is

(a) covalent bond 
(b) ionic bond 
(c) metallic bond 
(d) van der Waal’s bond. 

Ans. (b) ionic bond

Exp. : – The bond which exists between a metallic atom (sodium) and a non-metallic atom (chlorine) is ionic bond. 

 
Q13. The number of covalent bonds formed by an element is equal to

(a) 4 – N 
(b) 6 – N 
(c) 8 – N 
(d) W – N. 
where N = Number of electrons outside the full shell.

Ans.  (c) 8 – N

Exp. : – The number of covalent bonds formed by an element is equal to 8 – N. 

 
Q14. The numbers of the atom consists of

(a) electrons and protons 
(b) electrons and neutrons 
(c) protons and neutrons 
(d) none of the above. 

Ans. (c) protons and neutrons

Exp. : – The numbers of the atom consists of protons and neutrons. 

 
Q15. The ratio of the weight of nucleus of the atom to the total weight of the atom is approximately equal to

(a) 0.5 
(b) 0.667 
(c) 0.8 
(d) 0.999.

Ans. (d) 0.999

Exp. : –  The ratio of the weight of nucleus of the atom to the total weight of the atom is approximately equal to 0.999.

 

Q16. Edge dislocation is a

(a) line defects 
(b) point defects 
(c) surface defects 
(d) volume defects. 

Ans. (a) line defects

Exp. : – Edge dislocation is a line defects.

 

Q17. Cracks are

(a) line defects 
(b) point defects 
(c) surface defects 
(d) volume defects 

Ans. (d) volume defects

Exp. : – Cracks are volume defects. 

 

Q18. Twin boundaries are

(a) line defects 
(b) point defects 
(c) surface defects 
(d) volume defects. 

Ans. (c) surface defects

Exp. : –  Twin boundaries are surface defects.

 

Q19. In a point defect is introduced in a crystal, then the internal energy of the crystal as compared to that of the perfect crystal

(a) decreases 
(b) increases 
(c) remains constant 
(d) none of the above. 

Ans. (b) increases

Exp. : – In a point defect is introduced in a crystal, then the internal energy of the crystal as compared to that of the perfect crystal increases.

 

Q20. The Burger’s Vector lies at an angle to the line of dislocation, along the axis of rows of atoms in the same plane, in

(a) screw dislocation 
(b) edge dislocation 
(c) cracks 
(d) vacancies.

Ans. (b) edge dislocation

Exp. : – The Burger’s Vector lies at an angle to the line of dislocation, along the axis of rows of atoms in the same plane, in edge dislocation.

 

 


 

1    2    3    4    5    6      8

 


 

Next Page

Back

 

Read More Sections of Engineering Materials MCQ

Engineering Material Objective Questions

Section-1

Section-2

Section-3

Section-4

Section-5 


Go to Home Page

 

On the contrary to previousely aseked questions from engineering materials these mcq are very important for any type of examination. Although a large variety of questions have been added in this collection of mcq but you will have to practice more high standards mcq for higher level examination than JE. These mcq are particularily for Junior Engineering examinations and Assistant Engineer examinations, furthermore some questions could be asked from thses basic questions in GATE, IES.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *