SECTION-2

 

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
 
Q71. Hypoeutectoid steel contains
(a) 0.8% carbon 
(b) 1.7 to 4.3% carbon 
(c) more than 4.3% carbon 
(d) less than 0.8% carbon. 
Ans:  (d) less than 0.8% carbon.
Q72. Eutectoid steel contains
(a) 0.8% carbon 
(b) 1.7 to 4.3% carbon 
(c) more than 4.3% carbon 
(d) less than 0.8% carbon.
Ans:  (a) 0.8% carbon
Q73. Which one of the following is the raw material for all iron and steel products?
(a) cast iron 
(b) wrought iron 
(c) pig iron 
(d) steel. 
Ans:  (c) pig iron
Q74. Pig iron refined in a cupola produces
(a) cast iron 
(b) wrought iron 
(c) pig iron 
(d) none of the above.
Ans:  (a) cast iron
Q75. The height of blast furnace varies from
(a) 10 to 15 m 
(b) 15 to 20 m 
(c) 25 to 32 m 
(d) 35 to 45 m. 
Ans:  (c) 25 to 32 m
 
Q76. Choose the wrong statement
(a) The bosh is the smelting zone and the hottest part of the blast furnace. 
(b) The maximum diameter of a blast furnace is approximately 9 m. 
(c) The cupola is used to manufacture pig iron. 
(d) The portion of the blast furnace below its widest cross-section is called bosh.
Ans:  (c) The cupola is used to manufacture pig iron.
Q77. When the carbon in cast iron is mostly in the combined state, the cast iron is known as
(a) molted cast iron 
(b) white cast iron 
(c) grey cast iron 
(d) black cast iron. 
Ans:  (b) white cast iron
Q78. When the carbon in cast iron is partly in free and partly in combined state, the cast iron is called
(a) molted cast iron 
(b) white cast iron 
(c) grey cast iron 
(d) black cast iron.
Ans:  (a) molted cast iron
Q79. Carbon steel is
(a) refined form of cast iron 
(b) an alloy of iron and carbon with varying quantities of phosphorus and sulphur 
(c) made by adding carbon is steel 
(d) none of the above. 
Ans:  (b) an alloy of iron and carbon with varying quantities of phosphorus and sulphur
Q80. Alloy steels are
(a) the steels in which the properties are primarily derived from the presence of carbon 
(b) the steels that contain elements added for the purpose of modifying the mechanical properties of plain carbon steels 
(c) refined form of cast iron 
(d) none of the above.
Ans:  (b) the steels that contain elements added for the purpose of
1    2    3    4    5    6    7    8    
 
 
Back
Go to Section-3
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply