SECTION-2
ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
 
Q61. The resistance of a metal to plastic deformation by indentation is known as
(a) stiffness 
(b) toughness 
(c) hardness 
(d) creep. 
Ans:  (c) hardness

Q62. The resistance to permanent deformation can be expressed in terms of
(a) load only 
(b) area only 
(c) load and corresponding area 
(d) none of the above.
Ans:  (c) load and corresponding area

Q63. According to ASTM specifications, the diameter of the steel ball used for Brinell Test is
(a) 5 mm 
(b) 10 mm 
(c) 15 mm 
(d) 20 mm. 
Ans:  (b) 10 mm

Q64. In case of Rockwell hardness test as compared to Brinell hardness test
(a) indenters and loads are larger 
(b) indenters and loads are smaller 
(c) indenters are larger but loads are smaller 
(d) indenters are smaller but loads are larger.
Ans:  (b) indenters and loads are smaller

Q65. The Brinell hardness number for mild steel approximately lies in the range of
(a) 50 to 70 
(b) 70 to 100 
(c) 110 to 150 
(d) 150 to 300. 
Ans:  (c) 110 to 150

Q66. The Brinell hardness number for soft brass approximately lies in the range of
(a) 50 to 70 
(b) 70 to 100 
(c) 110 to 150 
(d) 150 to 300.
Ans:  (a) 50 to 70

Q67. On a Rockwell testing machine, there are two scales, i.e., B scale and C scale. These scale use
(a) steel ball indenter 
(b) diamond cone penetrator 
(c) steel ball indenter for B scale and diamond cone penetrator for C scale 
(d) steel ball indenter for C scale and diamond cone penetrator for B scale.
Ans:  (c) steel ball indenter for B scale and diamond cone penetrator for C scale
 

Q68. In a rockwell test, for testing hardness of low and medium carbon steels in the annealed condition
(a) scale B is used 
(b) scale C is used 
(c) scale B and scale C are used 
(d) none of the above.
Ans:  (a) scale B is used

Q69. In rockwell hardness test, major load for scale C (including minor load) is
(a) 90 kg 
(b) 100 kg 
(c) 140 kg 
(d) 150 kg. 
Ans:  (d) 150 kg.

Q70. The change of ferromagnetic alpha iron to paramagnetic alpha iron takes place at
(a) 1539°C 
(b) 910°C 
(c) 770°C 
(d) 400°C.
Ans:  (c) 770°C
1    2    3      5      7      
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply