SECTION-2
ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
 
Q41. Which one of the following statements is wrong?
(a) Formation and propagation of cracks in a metal is caused due to excessive cold working. 
(b) The shaping of metals by impact or by a hammer is known as forging. 
(c) The mechanism of deformation wherein one part of the crystal moves over another part along
certain planes, is known as slip. 
(d) The slip plane is the plane of least atomic density. 
Ans: (d) The slip plane is the plane of least atomic density
Q42. The process of reducing the ore with carbon in the presence of a flux is known as
(a) hardening 
(b) smelting 
(c) quenching 
(d) shaping.
Ans: (b) smelting
Q43. The steel-making process used at Rourkela Steel Plant is
(a) L.D. process 
(b) open hearth process 
(c) duplex process 
(d) electric process. 
Ans: (a) L.D. process
Q44. The process of steel-making which is a combination of acidic bessemer and basic open hearth
process is known as
(a) L.D. process 
(b) open hearth process 
(c) duplex process 
(d) electric process.
Ans: (c) duplex process
Q45. Under microscope, ferrite appears as
(a) white 
(b) dark 
(c) light 
(d) finger print.
Ans: (c) light
Q46. Under microscope, pearlite appears as
(a) white 
(b) dark 
(c) light 
(d) finger print.
Ans: (d) finger print.
Q47. The smallest group of atoms possessing the symmetry of the crystal which when repeated in all directions, will develop the crystal lattice is known as
(a) space lattice 
(b) unit-cell 
(c) body-centred cubic 
(d) face-centered cubic. 
Ans: (b) unit-cell
Q48. If a unit-cell of a structure has one atom in the centre of the cube and one atom each at all the
corners, then the structure is known as
(a) face-centred cubic structure 
(b) body-centred cubic structure 
(c) hexagonal close packed structure 
(d) none of the above.
Ans: (b) body-centred cubic structure
Q49. The unit-cell of body-centred cubic structure contains number of atoms as
(a) l 
(b) 2 
(c) 4 
(d) 8. 
Ans: (b) 2
Q50. The unit cell of face-centred cubic structure contains number of atoms as
(a) l 
(b) 2 
(c) 4 
(d) 8.
Ans: (c) 4
1    2    3    4    5    6    7    8    
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply