SECTION-2

 

ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
 
Q21. Which of the following are used as tool materials?
(a) tool steels 
(b) carbon steels 
(c) cemented carbides 
(d) all of the above.
Ans: (d) all of the above.
Q22. Which of the following are the cast non-ferrous materials?
(a) cobalt 
(b) gormet 
(c) stellite 
(d) all of the above 
Ans: (d) all of the above
Q23. Which of the following are the nuclear energy metals?
(a) plutonium 
(b) uranium 
(c) thorium 
 (d) all of the above 
Ans: (d) all of the above
 
Q24. The oxides, nitrides, carbides and silicates of metals are known as
(a) organic materials 
(b) ceramic materials 
(c) ferrous materials 
(d) non-ferrous materials.
Ans:(b) ceramic materials
Q25. Quartz is an example of
(a) chain structure 
(b) double tetrahedral structure 
(c) sheet structure 
(d) frame work structure. 
Ans: (d) frame work structure.
 
Q26. The property of a material to exist in more than one type of space lattice in the solid state, is
known as
(a) polymerization 
(b) polymorphism 
(c) hysteresis 
(d) allotropy.
Ans: (b) polymorphism
Q27. Silicon carbide is a
(a) natural abrasive 
(b) synthetic abrasive 
(c) artificial abrasive 
(d) none of the above. 
Ans: (b) synthetic abrasive
Q28. Choose the wrong statement
(a) Creamic materials are often used as electrical insulators. 
(b) Where resistance to attack from acids, bases and salt solutions is required, glass is used. 
(c) An abrasive is commonly made of a ceramic material. 
 (d) None of the above
Ans: (d) None of the above
Q29. Which one of the following statements is a wrong?
(a) The body-centred cubic space lattice is found in alpha-iron. 
(b) A steel containing ferrite and pearlite is tough. 
(c) A steel with 0.8% carbon is wholly pearlite. 
(d) The lower critical temperature is different for all steels. 
Ans: (b) A steel containing ferrite and pearlite is tough.
Q30. Which one of the following statements is correct?
(a) The hardness of steel depends upon the amount of carbon it contains. 
(b) The process in which steel is coated with a thin layer of phosphate is known as anodising. 
(c) The imperfection in the crystal structure of a metal is known as dislocation. 
(d) Lime stone is added in blast furnace to flux carbon.
Ans:  (c) The imperfection in the crystal structure of a metal is known as dislocation

 

 
1    2    3    4    5    6    7      
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *