SECTION-2
ENGINEERING MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. The ratio of the heat capacity of a material to that of water is known as
(a) specific gravity 
(b) specific heat 
(c) specific energy 
(d) specific force. 
Ans: (b) specific heat
Q12. Molar heat is defined as the specific heat capacity
(a) per mole 
(b) per unit mass 
(c) per unit volume 
(d) per unit weight.
Ans: (a) per mole
Q13. Specific heat, with the increase of temperature
(a) increases 
(b) decreases 
(c) remains constant 
(d) none of the above. 
Ans: (a) increases
Q14. The amount of heat in calories, which flows in one second through a cm cube of material when its opposite faces are maintained at a temperature difference of 1°C is known as
(a) thermal expansion 
(b) thermal conductivity 
(c) specific heat 
(d) specific energy
Ans: (b) thermal conductivity

 

 Q15. Which one of the following is a non-ferrous material?
(a) zinc 
(b) iron 
(c) silicon carbide 
(d) wood.  
Ans: (a) zinc
Q16. Which of the following are the mechanical properties of materials?
(a) fatigue 
(b) specific heat 
(c) creep 
(d) both (a) and (c)
Ans: (f) both (a) and (c).
Q17. The ability of a material to withstand bending without fracture is known as
(a) mechanical strength 
(b) stiffness 
(c) toughness 
(d) ductility. 
Ans: (c) toughness

 

Q18. The ability of a material to resist elastic deflection is known as
(a) mechanical strength 
(b) stiffness 
(c) toughness 
(d) ductility. 
Ans: (b) stiffness 

 

Q19. The capacity of a material to undergo deformation under tension without rupture is know as
(a) mechanical strength 
(b) stiffness 
(c) toughness 
(d) ductility. 
Ans: (d) ductility.
Q20. Choose the wrong statement
(a) Hardness is measured by Vicker’s Brinell and Rockwell tests. 
(b) Copper is more tough than cast iron. 
(c) Silicon carbide is a ceramic material. 
(d) The capacity of material to withstand deformation under compression without rupture is known as hardness.
Ans: (d) The capacity of material to withstand deformation under compression without rupture is known as hardness.

 

 
 
1    2    3    4    5      7    8    
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of Engineering Materials 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Engineering Material Objective Questions – Section-1
 
Engineering Material Objective Questions – Section-2
 
Engineering Material Objective Questions – Section-3
 
Engineering Material Objective Questions – Section-4
 
Engineering Material Objective Questions – Section-5
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply