SECTION-6

Economics Multiple Choice Questions

 
Q61. In India, M3 includes       [UPPCS (Mains) 2008]

(A) time deposits with banks
(B) demand deposits with banks
(C) currency with the public
(D) All of the above

Ans:(D) All of the above

 

Q62. The sum of which of the following constitutes Broad Money in India?
1. Currency with public
2. Demand deposits with banks
3. Time deposits with banks
4. Other deposits with RBI
Choose the correct answer using the codes given below.     [UPSC (Pre) 1997]

(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 2, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4

Ans:(C) 1, 2, 3 and 4

 

Q63. When the exchange rate changes from 1 $ = 60 to 1 $ = 58, it means
1. Rupee value has appreciated
2. Dollar value has depreciated
3. Rupee value has depreciated
4. Dollar value has appreciated
Which of the statement(s) given above is/are correct?
[Karnataka PSC (Pre) 2017 UKPCS (Pre) 2014]

(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 4 are correct
(D) 2 and 4 are correct

Ans:(A) 1 and 2 are correct

 

Q64. The Indian rupee was made convertible into which of the following accounts since March 1993?    [UKPCS (Pre) 2014]

(A) Capital Account
(B) Current Account
(C) Both (A) and (B)
(D) Revenue Account

Ans:(B) Current Account

 

Q65. Indian rupee had been made fully convertible on    [UPPCS (Pre) 1995]

(A) current account on March 1, 1993
(B) current account in August, 1994
(C) capital account in August, 1994
(D) current account in April, 1995

Ans:(A) current account on March 1, 1993

 

Q66. Convertibility of the rupee implies    [BPSC (Pre) 2015]

 

(A) being able to convert rupee notes into gold
(B) freely permitting the conversion of rupee to other major currencies and vice-versa
(C) allowing the value of the rupee to be fixed by market forces
(D) developing an international market of currencies in India

Ans:(B) freely permitting the conversion of rupee to other major currencies and vice-versa

 

Q67. Which of the following is/are treated as artificial currency?     [HCS (Pre) 2014]

(A) ADR
(B) SDR
(C) GDR
(D) Both ADR and GDR

Ans:(B) SDR

 

Q68. The one rupee Indian note bears the signature of     [BPSC (Pre) 2008 UKPCS (Mains) 2011]

(A) Governor, Reserve Bank of India
(B) Secretary, Ministry of Finance
(C) Finance Minister
(D) None of the above

Ans:(B) Secretary, Ministry of Finance

 

Q69. In which year the export-import (EXIM) Bank in India was set up?      [UKPCS (Pre) 2011]

(A) 1980
(B) 1982
(C) 1981
(D) 1989

Ans:(B) 1982

 

Q70. In India, the interest rate on savings accounts in all the nationalised commercial banks is fixed by    [UPSC (Pre) 2010]

(A) Union Ministry of Finance
(B) Union Finance Commission
(C) Indian Bank’s Association
(D) Banks itself

Ans:(D) Banks itself

 

    2      3      4          6      7      8    

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *