SECTION-6

Economics Multiple Choice Questions

 
Q21. Which one of the following links all the ATMs in India?    [UPSC (Pre) 2018]

(A) Indian Bank’s Association
(B) National Securities Depository Limited
(C) National Payments Corporation of India
(D) Reserve Bank of India

Ans:(C) National Payments Corporation of India

 

Q22. Which is the first Private Sector Bank in India to use Software Robotics?
[HCS (Pre) 2014]

(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) SBI
(D) UTI Bank

Ans:(A) ICICI Bank

 

Q23. The slogan ‘Pure Banking, Nothing else’ is raised by     [HCS (Pre) 2014]

(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) SBI
(D) UTI Bank

Ans:(C) SBI

 

Q24. Narsimhan Committee was related to which of following reforms?
[HCS (Pre) 2014]

(A) High education reforms
(B) Tax structure reforms
(C) Banking structure reforms
(D) Planning implementation reforms

Ans:(C) Banking structure reforms

 

Q25. Which of the following committee examined and suggested financial sector reforms?
[UPSC (Pre) 2001]

(A) Abid Hussain Committee
(B) Bhagwati Committee
(C) Chelliah Committee
(D) Narsimhan Committee

Ans:(D) Narsimhan Committee

 

Q26. Since the economic reforms were launched in India, which one of the following statements is true for Statutory Liquidity Ratio (SLR) and Cash Reserve Ratio (CRR) of the commercial banks?     [UPPCS (Pre) 1999]

(A) Both SLR and CRR have been raised
(B) SLR has been reduced but CRR has been raised
(C) SLR has been increased but CRR has been reduced
(D) Both SLR and CRR have been reduced

Ans:(D) Both SLR and CRR have been reduced

 

Q27. The Narsimhan Committee for financial sector reforms has suggested reduction in
 [UPSC (Pre) 1995]

(A) SLR and CRR
(B) SLR, CRR and Priority Sector Financing
(C) SLR and Financing to Capital goods sector
(D) CRR, Priority Sector Financing and Financing to capital goods sector

Ans:(B) SLR, CRR and Priority Sector Financing

 

Q28. Opening the saving bank account for a minor girl will be called as which of the following in Banking terminology?     [HCS (Pre) 2014]

(A) Retail Banking
(B) Merchant Banking
(C) Social Banking
(D) Corporate Banking

Ans:(A) Retail Banking

 
Q29. The interest rate at which the Reserve Bank of India lends to Commercial Banks in the shortterm to maintain liquidity is known as       [Haryana PSC (Pre) 2017 UPPCS (Mains) 2009]

(A) Interest rate
(B) Repo rate
(C) Bank rate
(D) Reverse repo rate

Ans:(B) Repo rate

 

Q30. In order to control credit, Reserve Bank of India should       [HCS (Pre) 2014 West Bengal PSC (Pre) 2016]

(A) increase CRR and decrease  Bank rate
(B) decrease CRR and reduce Bank rate
(C) increase CRR and increase Bank rate
(D) reduce CRR and increase Bank rate

Ans:(C) increase CRR and increase Bank rate

    2      3      4          6          8    

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply