SECTION-6

Economics Multiple Choice Questions

 
Q11. Which one of the following is different from the others from the point of view of ownership?     [UPPCS (Pre) 2011]

(A) LIC Policy
(B) Bank Fixed Deposit
(C) Kisan Vikas Patra
(D) Debenture of a company

Ans:(D) Debenture of a company

 

Q12. Debenture holders of a company are the     [UPSC (Pre) 2003]

(A) Shareholders
(B) Creditors
(C) Debtors
(D) Directors

Ans:(B) Creditors

 

Q13. Private Sector Mutual Funds in India were permitted in      [UPPCS (Pre) 2011]

(A) 1964
(B) 1993
(C) 1994
(D) 2001

Ans:(B) 1993

 

Q14. India Brand Equity Fund was established in       [UPPCS (Pre) 1997]

(A) 1992
(B) 1995
(C) 1996
(D) 1997

Ans:(C) 1996

 

Q15. The financial instrument, through which Indian companies can raise money from overseas market in Rupees, is known as      [UKPCS (Pre) 2016]

(A) RBI Bonds
(B) Gold Bonds
(C) Masala Bonds
(D) Overseas Bonds

Ans:(C) Masala Bonds

 

Q16. Participatory Notes (PNs) are associated with which one of the following?
[UPPCS (Pre) 2007 HPPSC (Pre) 2011]

(A) Consolidated Fund of India
(B) Foreign Institutional Investors
(C) United Nations Development Programme
(D) Kyoto Protocol

Ans:(B) Foreign Institutional Investors

 

Q17. Arrange the following in ascending order, in relation to their establishment.
1. LIC 2. IDBI
3. SEBI 4. UTI
Choose the correct answer from the codes given below.     [UPPCS (Mains) 2004]

(A) 1, 2, 4, 3
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 1, 3, 4, 2

Ans:(A) 1, 2, 4, 3

 

Q18. The Apex bank for providing Agricultural Refinance in India is
[UPPCS (Mains) 2004 UKPCS (Pre) 2016]

(A) RBI
(B) NABARD
(C) LDB
(D) SBI

Ans:(B) NABARD

 

Q19. NABARD is related with      [MPPCS 2015]

(A) National Agriculture Development Institution
(B) National Rural Development Institution
(C) National Bank for Agriculture and Rural Development
(D) National Financial Institution

Ans:(C) National Bank for Agriculture and Rural Development

 

Q20. When was the NABARD formed?      [MPPCS 2005]

(A) 1992
(B) 1982
(C) 1962
(D) 1952

Ans:(B) 1982

    2      3      4          6          8    

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply