SECTION-5

Economics Multiple Choice Questions

Q71. SEBI is a     [HCS (Pre) 2014]

(A) Statutory Body
(B) Advisory Body
(C) Constitutional Body
(D) Non-statutory Body

Ans:(A) Statutory Body

 
Q72. To prevent recurrence of scams in Indian capital market the Government of India has assigned regulatory power to      [UPPCS (Pre) 2008]

(A) SEBI
(B) RBI
(C) SBI
(D) ICICI

Ans:(A) SEBI

 

Q73. The Insurance Regulatory and Development Authority was set up in India on
[UPPCS (Pre) 2008]

(A) April 2000
(B) April 2001
(C) April 2002
(D) April 2003

Ans:(A) April 2000

 

Q74. For regulation of the Insurance Trade in the country the Government has formed
[UPPCS (Pre) 2002]

(A) SEBI
(B) Reserve Bank of India
(C) Insurance Regulatory and Development Authority
(D) General Insurance Corporation

Ans:(C) Insurance Regulatory and Development Authority

 

Q75. IRDA regulates     [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Banking Companies
(B) Insurance Companies
(C) Retail Trade
(D) None of the above

Ans:(B) Insurance Companies

 

Q76. The ‘Gilt edge’ market deals in     [UPSC (Pre) 2000 UPPCS (Pre) 2002, 2008]

(A) Worn and torn currency notes
(B) Bullion
(C) Govt. Securities
(D) Corporate Bonds

Ans:(A) Worn and torn currency notes

 

Q77. The Word ‘Actuaries’ is related to      [UPPCS (Pre) 2008]

(A) Banking
(B) Insurance
(C) Share Market
(D) None of the above

Ans:(C) Share Market

 

Q78. Which among the following agency regulates the Mutual Funds in India?
[UPPCS (Mains) 2013]

(A) SEBI
(B) National Stock Exchange
(C) RBI
(D) Indian Bank Association

Ans:(A) SEBI

 

Q79. Which is credit rating agency in India?      [UPPCS (Mains) 2008]

(A) CRISIL
(B) CARE
(C) ICRA
(D) All of these

Ans:(D) All of these

 

Q80. The most volatile part of the Organised Money Market in India is      [RAS (Pre) 2018]

(A) Government Security Market
(B) Commercial Bill Market
(C) Call Money Market
(D) Certificate of Deposit Market

Ans:(C) Call Money Market

1          3          5          7      8    

Go to Next section-6

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply