SECTION-5

Economics Multiple Choice Questions

 

Q61. Which of the following is not a speculator in Stock Exchange?
[UPPCS (Pre) 2004]

(A) Bull
(B) Bear
(C) Broker
(D) Stag

Ans:(C) Broker

Q62. Red Herring Prospectus is a      [UPPCS (Mains) 2004]

(A) Course Syllabi of an international university
(B) Place where herring fish is found
(C) Plan of action of leftist militants
(D) Document to raise capital by a company

Ans:(D) Document to raise capital by a company

 

Q63. Insider trading is related to     [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Share market
(B) Horse racing
(C) Taxation
(D) International trade

Ans:(A) Share market

 

Q64. What is ‘NIKKEI’?      [UPPCS (Pre) 2008]

(A) Foreign Exchange Market of Japan
(B) Japanese name of country’s Planning Commission
(C) Name of Japanese Central Bank
(D) Share Price Index of Tokyo Stock Exchange

Ans:(D) Share Price Index of Tokyo Stock Exchange

 

Q65. Blue Chip means      [UPPCS (Mains) 2008]

(A) Share guaranteed by the government
(B) Share listed in Stock Exchange
(C) Share giving consistent high rate of return
(D) None of the above

Ans:(C) Share giving consistent high rate of return

 

Q66. ‘Dalal Street’ is situated at      [Sikkim PSC (Pre) 2012]

(A) New Delhi
(B) London
(C) Mumbai
(D) Paris

Ans:(C) Mumbai

 

Q67. With what subject is Raghuram Rajan Committee connected?    [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Austerity in Government Expenditure
(B) Financial sector reforms
(C) Export-Import balance
(D) Rising prices

Ans:(B) Financial sector reforms

 

Q68. Capital Market means   [UPPCS (Pre) 2008]

(A) Share Market
(B) Commodity Market
(C) Money Market
(D) All of the above

Ans:(A) Share Market

 

Q69. SEBI was established in the year      [HPPSC (Pre) 2014]

(A) 1988
(B) 1990
(C) 1991
(D) 1985

Ans:(A) 1988

 

Q70. Which one of the following is related to the regulation of stock exchange operations?
[UPPCS (Mains) 2004]

(A) SAIL
(B) SEBI
(C) SIDBI
(D) Stock holding corporation of India

Ans:(B) SEBI

1          3          5          7      8    

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *