SECTION-5

Economics Multiple Choice Questions

 
Q51. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Dow Jones – New York
2. Hang-Seng – Seoul
3. FTSE-100 – London
Select the correct answer using the codes given below.     [UPSC (Pre) 1998]

(A) 1, 2 and 3
(B) 2 and 3
(C) 1 and 2
(D) 1 and 3

Ans:(D) 1 and 3

 

Q52. The expressions ‘Bulls’ and ‘Bears’ are related to which of the following?
[MPPSC (Pre) 1998]

(A) Income Tax Department
(B) Currency Market
(C) Stock Exchange
(D) Cattle Fair

Ans:(C) Stock Exchange

 

Q53. Words ‘Bull’ and ‘Bear’ are associated with which branch of commercial activity?
[UPPCS (Pre) 2002]

(A) Foreign trade
(B) Share Market
(C) Banking
(D) Manufacturing

Ans:(B) Share Market

 

Q54. In the parlance of financial investment, the term ‘bear’ denotes
[UPSC (Pre) 2010]

(A) an investor who feels that the price of a particular security is going to fall
(B) an investor who expects the prices of particular shares to rise
(C) a share holder on bondholder who has an investor in a company financial or otherwise
(D) any lender whether by making a loan or buying a bond

Ans:(A) an investor who feels that the price of a particular security is going to fall

 

Q55. Which one of the following organisation is the main regulator of stock markets in India?     [UPPCS (Mains) 2012 UPPCS (Pre) 1996]

(A) Controller of Capital of Stocks
(B) Ministry of Finance
(C) Indian Company Law Board
(D) Security and Exchange Board of India

Ans:(D) Security and Exchange Board of India

 

Q56. How many companies are included in BSE-GREENEX?     [UPPCS (Pre) 2015]

(A) 20
(B) 40
(C) 50
(D) 100

Ans:(A) 20

 

Q57. The Volatility in the Indian Share Market is due to
1. Inflow and outflow of foreign funds
2. Fluctuations in foreign capital market
3. Changes in the monetary policy
Which of the above mentioned causes are correct?        [RAS/RTS (Pre) 2013]

(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 1, 2 and 3
(D) 2 and 3

Ans:(C) 1, 2 and 3

 

Q58. A rise in ‘Sensex’ means         [UPSC (Pre) 2000]

(A) a rise prices of shares of all companies registered with Bombay Stock Exchange
(B) a rise in prices of shares of all companies registered with National Stock Exchange
(C) an overall rise in price of shares of group of companies registered with Bombay Stock Exchange
(D) a rise in prices of shares of all companies belonging to a group of companies registered with Bombay Stock Exchange

Ans:(C) an overall rise in price of shares of group of companies registered with Bombay Stock Exchange

 

Q59. What is MCX-SX?     [UPSC (Pre) 2009]

(A) A kind of Super Computer
(B) Title of Moon Impact Probe
(C) Stock Exchange
(D) Nuclear powered submarine

Ans:(C) Stock Exchange

 

Q60. Under which of the following circumstances may ‘Capital gains’ arise?
1. When there is an increase in the sales of a product.
2. When there is a natural increase in the value of the property owned.
3. When you purchase a painting and there is a growth in its value due to increase in its popularity.
Select the correct answer using the codes given below.     [UPSC (Pre) 2012]

(A) Only 1
(B) 2 and 3
(C) Only 2
(D) 1, 2 and 3

Ans:(B) 2 and 3

 1          3          5      6      7      8    

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply