SECTION-4

Economics Multiple Choice Questions

 

Q41. In the Budget of Government of India, Fiscal deficit less interest payment means
[UPPCS (Mains) 2004]

(A) Deficit financing
(B) Budget deficit
(C) Fiscal deficit
(D) Primary deficit

 

        Ans:(D) Primary deficit

 

Q42. Fiscal deficit implies    [RAS/RTS (Pre) 2013]

(A) Total expenditure – (Revenue receipts + Recovery of Loans + Receipts from disinvestment)
(B) Total expenditure – Total receipts
(C) Total expenditure – (Revenue receipts + Receipts from disinvestment)
(D) Total expenditure – Disinvestment receipts

 

 

        Ans:(A) Total expenditure – (Revenue receipts + Recovery of Loans + Receipts from disinvestment)

 

Q43. The largest item of expenditure in the current account of Central Government budget is [Punjab PSC (Pre) 2017 UPPCS (Pre) 1999]

(A) Defence expenditure
(B) Subsidies
(C) Interest payment
(D) Expenditure on social services

 

        Ans:(C) Interest payment

 

Q44. The largest item of public expenditure in the Union Budget in recent years has been [UPPCS (Mains) 2009]

(A) Defence expenditure
(B) Interest payments
(C) Major subsidies
(D) Capital expenditure

 

        Ans:(B) Interest payments

 
Q45. Which one of the following forms the largest share of deficit in Govt. of India budget?
[UPPCS (Mains) 2002]

(A) Primary deficit
(B) Fiscal deficit
(C) Revenue deficit
(D) Budgetary deficit

       

        Ans:(B) Fiscal deficit

Q46. What was the estimated social sector expenditure in budget 2018- 19?
[HPPSC (Pre) 2018 Tamil Nadu PSC (Pre) 2018]

 (A) 1.36 lakh crore
  (B) 1.37 lakh crore
  (C) 1.38 lakh crore
  (D) 1.39 lakh crore

Ans:  (C) 1.38 lakh crore

 

Q47. Which one of the following is not  included in the revenue account of   Union Budget? [RAS/RTS (Pre) 2018]

  (A) Interest Receipts
  (B) Tax Receipts
  (C) Profits and Dividends of Government Department and Public Undertakings
  (D) Small savin

Ans:  (D) Small savin

 

Q48. What was the size of the Budget of Uttar Pradesh for 2018-19?    [UP RO (Pre) 2018]

  (A) ` 824384.53 crores
 (B) ` 428354.53 crores
 (C) ` 428384.52 crores
(D) ` 824254.52 crores

Ans: (C) ` 428384.52 crores

Q49. Which one of the following did not take place in the Union Budget for 2017-18?
[UP RO (Pre) 2018]

 

(A) Elimination of the classification of expenditure into ‘Plan’ and ‘Non-Plan’
(B) Increase in the number of centrally sponsored schemes
(C) Bringing Railway finances into the mainstream budgeting
(D) Advancing the date of Union Budget almost by a month

Ans: (C) ` 428384.52 crores

Q50. Consider the following.
1. Market borrowing
2. Treasury bills
3. Special securities issued to RBI Which of these is/are component(s) of internal debt?
[UPPSC (Pre) 2001]

 

(A) Only 1
(B) 1 and 2
(C) Only 2
(D) 1, 2 and 3

Ans:(D) 1, 2 and 3

    2          4      5          7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply