SECTION-3

Economics Multiple Choice Questions

 
Q71. Which one of the following is not the problem of Small Scale Industries (SSIS)? [UPPCS (Pre) 2008]

(A) Finances
(B) Marketing
(C) Raw material
(D) Strikes and lockouts

Ans:(D) Strikes and lockouts

 

Q72. The Concept of ‘Navratna’ is associated with     [UPPCS (Pre) 2008]

(A) selected categories of technical manpower
(B) selected export – oriented units
(C) selected food – processing industries
(D) selected Public Sector Enterprises

Ans:(D) selected Public Sector Enterprises

 

Q73. The share of the tertiary sector in total GDP of India has     [Tamil Nadu PCS (Pre) 1999]

(A) shown an increasing trend
(B) shown a decreasing trend
(C) remained constant
(D) been flactuating

Ans:(A) shown an increasing trend

 

Q74. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India    [UPSC (Pre) 2004]

(A) Chemicals other than fertilizers
(B) Services Sector
(C) Food processing
(D) Telecommunication

Ans:(B) Services Sector

 

Q75. As per Micro, Small and Medium Enterprises Development Act 2006,medium enterprises are defined as those with the investment of     [UPPCS (Mains) 2016]

(A) ` 25 lakhs to ` 5 crores
(B) ` 5 crores to ` 10 crores
(C) less than ` 10 crores
(D) more than ` 10 crores

Ans:(B) ` 5 crores to ` 10 crores

 

Q76. In relation to Agricultural Finance and Refinance which institution is the biggest? [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Regional Rural Bank
(B) NABARD Institution
(C) Central Cooperative Bank
(D) Land Development Bank

Ans:(B) NABARD Institution

 

Q77. The registered exporters, whose export performance in several years is of high quality, are known as     [UPPCS (Mains) 2011]

(A) Export Houses
(B) Trading Houses
(C) Star Trading Houses
(D) None of the above

Ans:(C) Star Trading Houses

 

Q78. Import procedure begins with    [UPPCS (Mains) 2011]

(A) Mate’s receipt
(B) Marine insurance
(C) Indent
(D) Shipping bill

Ans:(C) Indent

 

Q79. Concept of ‘Joint Sector’ for industrial development of India was envisaged in Industrial Policy Resolution of     [UPPCS (Mains) 2004]

(A) 1948
(B) 1956
(C) 1980
(D) 1991

Ans:(B) 1956

 

Q80. The licensing policy for the industries drew strength from     [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Industrial Policy Resolution, 1948
(B) Industrial Policy Resolution, 1956
(C) Congress Party Resolution of establishing Socialistic pattern of society
(D) Industries Act 1951

Ans:(D) Industries Act 1951

1      2      3      4      5      6      7      8

Go to Next Section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *