SECTION-3

Economics Multiple Choice Questions

 

Q61. Public Distribution System is aimed at     [MPPCS (Pre) 2008]

(A) providing food security to the poor
(B) to prevent hoarding and black marketing
(C) to prevent overcharging by traders
(D) All of the above

Ans:(D) All of the above

Q62. In India, which of the following have the highest share in the disbursement of credit to agriculture and allied activities?     [UPSC (Pre) 2011 HPPSC (Pre) 2014]

(A) Commercial Banks
(B) Micro Finance Institution
(C) Regional Rural Banks
(D) Co-operative Banks

Ans:(A) Commercial Banks

 

Q63. Which among the following is providing least institutional credit to agriculture and allied activities in recent years?    [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Commercial Banks
(B) Foreign Private Banks
(C) Co-operative Banks
(D) Regional Rural Banks

Ans:(B) Foreign Private Banks

 

Q64. Some time back, the Government of India, decided to delicense ‘White goods industry’. White goods includes    [UPSC (Pre) 1998]

(A) stainless steel and aluminium utensils
(B) milk and milk products
(C) items purchased for conspicuous consumption
(D) soaps, detergents and other mass consumption goods

Ans:(C) items purchased for conspicuous consumption

 

Q65. Small Scale and Cottage Industries are important because    [RAS (Pre) 2000]

(A) they provide more employment
(B) Government helps them
(C) they are traditional
(D) management is easy

Ans:(A) they provide more employment

 

Q66. Which one of the following is theobjective of National Renewal Fund?     [UPSC (Pre) 1999]

(A) To safeguard the interests of who may be affected by technological upgradation of industry or closure of sick units
(B) To develop core sectors of the economy
(C) For the development of infrastructure such as energy, transport, communications and irrigation
(D) For human resource development such as full literacy, employment, population control, housing and drinking water

Ans:(A) To safeguard the interests of who may be affected by technological upgradation of industry or closure of sick units

 

Q67. Which one of the following led the Malegam committee to recommend for interest rate cap for micro-finance institutions?     [HPPSC (Pre) 2010]

(A) Promoters of micro-finance institution growing rich
(B) High interest rate
(C) Small loans offered to microenterprises
(D) Borrowers stopped repaying loans

Ans:(B) High interest rate

 

Q68. RBI has set up a committee to study and give suggestion on the microfinance sector. It’s chairman was    [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Y.H. Malegam
(B) Abid Hussain
(C) Bimal Jalan
(D) Rakesh Mohan

Ans:(A) Y.H. Malegam

 

Q69. Which one of the following committees recommended the abolition of reservation of items for the Small Scale Sectors in industry?    [UPSC (Pre) 2002]

(A) Abid Hussain Committee
(B) Narsimhan Committee
(C) Nayak Committee
(D) Rakesh Mohan Committee

Ans:(A) Abid Hussain Committee

 

Q70. The Meera Seth Committee was concerned with    [UPPCS (Pre) 1997]

(A) development of handlooms
(B) gender bias in employment
(C) the abolition of the child labour
(D) the welfare of the working women

Ans:(A) development of handlooms

1          3      4      5      6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply