SECTION-3

Economics Multiple Choice Questions

 
Q51. Green Revolution is related to   [UPPCS (Pre) 2015]

(A) Millet production
(B) Pulse production
(C) Wheat production
(D) Oil seed production

Ans:(C) Wheat production

 

Q52. Indian Green Revolution started from    [MPPSC (Pre) 2005]

(A) Pantnagar
(B) Bangalore
(C) Kanpur
(D) Delhi

Ans:(A) Pantnagar

 

Q53. Actively associated with Green Revolution    [MPPSC (Pre) 1999]

(A) Dr. Swaminathan
(B) Dr. Kurien
(C) C. Subramaniam
(D) Dr. Abdul Kalam

Ans:(A) Dr. Swaminathan

 

Q54. Green revolution had the greatest impact on     [UPPCS (Pre) 1994]

(A) Rice
(B) Maize
(C) Barley
(D) Wheat

Ans:(D) Wheat

 

Q55. The ‘Green Revolution’ involved the use of high yielding varieties of seeds which required      [UPPCS (Pre) 2003]

(A) less fertilizer and less water
(B) more fertilizer and less water
(C) less fertilizer and more water
(D) more fertilizer and more water

Ans:(D) more fertilizer and more water

 

 

Q56. What is/are the recent policy initiative(s) of government of India to promote the growth of manufacturing sector?
1. Setting up of National Investment and manufacturing Zones.
2. Providing the benefits of ‘single window clearance’.
3. Establishing the technology acquisition and development fund.
Select the correct answer using the codes given below.     [UPSC (Pre) 2012]

(A) Only 1
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans:(D) 1, 2 and 3

 

Q57. Which of the following is included in National Food Security Mission (NFSM)?   [UPPSC (Mains) 2014]

(A) Wheat
(B) Pulses
(C) Rice
(D) All of the above

Ans:(D) All of the above

 

Q58. Since 1997-98 which statement is correct regarding Minimum Support Price (MSP)? [RAS (Pre) 2016]

(A) MSP = C2 costs
(B) MSP > C2 costs
(C) MSP < C2 costs
(D) MSP is independent to C2 cost

Ans:(B) MSP > C2 costs

 

Q59. Among the following, which one is related to Blue Revolution in India?     [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Floriculture
(B) Sericulture
(C) Pisciculture
(D) Horticulture

Ans:(C) Pisciculture

 

Q60. NAFED is connected with    [UPPCS (Pre) 1995]

(A) Animal husbandary
(B) Conservation of fuel
(C) Agricultural marketing
(D) Agricultural implements

Ans:(C) Agricultural marketing

1                  5      6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *