SECTION-3

Economics Multiple Choice Questions

 

Q41. White revolution is related to     [UPPCS (Pre) 2015]

(A) Egg production
(B) Milk production
(C) Wheat production
(D) Fish production

Ans:(B) Milk production

 

Q42. Who is known as ‘Father of White Revolution’ in India?    [HPPSC (Pre) 2015 UPPCS (Pre) 2006]

(A) M.S. Swaminathan
(B) V. Kurien
(C) K.N. Bhat
(D) B.P. Pal

Ans:(B) V. Kurien

 

Q43. ‘Operation Flood’ is associated with     [MPPSC (Pre) 1995]

(A) Flood control
(B) Irrigation Project
(C) Storage of food grains
(D) Milk production and distribution

Ans:(D) Milk production and distribution

 

Q44. Consider the following statements.
1. Regarding the procurement of food grains, Government of India following a procurement target rather than open-ended procurement policy.
2. Government of India announces minimum support prices only for cereals.
3. For distribution under Targeted Public Distribution System (TPDS), Wheat and rice are issued by the government of India at uniform central issue prices to the State/Union Territories. Which of the statement(s) given above is/are correct?    [UPSC (Pre) 2004]

(A) 1 and 2
(B) Only 2
(C) 1 and 3
(D) Only 3

Ans:(D) Only 3

 

Q45. Who was the person not associated with the Green Revolution when it started in India?     [MPPSC (Pre) 2005]

(A) M.S. Swaminathan
(B) C. Subramaniam
(C) Indira Gandhi
(D) Rafi Ahmed Kidwai

Ans:(D) Rafi Ahmed Kidwai

 

Q46. Green revolution was the result of adaption of New Agricultural strategy which was introduced in 20th Century during decades of     [UPPCS (Pre) 2015]

(A) Fifties
(B) Sixties
(C) Seventies
(D) Eighties

Ans:(B) Sixties

 

Q47. Which one of the following is the primary sector of India’s economy?     [UPPCS (Pre) 2015]

(A) Agriculture
(B) Industry
(C) Cooperative
(D) None of these

Ans:(C) Cooperative

 

Q48. The prices at which the government purchases grains for maintaining public distribution system and for building up buffer-stock is known as     [MPPSC (Pre) 2005]

(A) Minimum Support Prices
(B) Procurement Prices
(C) Issue Prices
(D) Ceiling Price

Ans:(A) Minimum Support Prices

 

Q49. Indian agriculture has the following features.
1. Dependence of agriculture on the monsoons
2. Abolition of zamindari
3. Absence of trade unions in the agricultural sector
4. Heavy pressure of population on land Which of the above is responsible for disguised unemployment in agriculture?     [HPPSC (Pre) 2010]

(A) Only 1
(B) Only 1 and 2
(C) 1, 2 and 3
(D) Only 4

Ans:(D) Only 4

 

Q50. India disguised unemployment is found in   [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Agricultural Sector
(B) Industrial Sector
(C) Service Sector
(D) Trade Sector

Ans:(A) Agricultural Sector

    2      3      4      5      6       7     8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply