SECTION-3

Economics Multiple Choice Questions

 

Q31. In India which of the following Five Year Plans was launched with a focus on sustainable growth?    [UPPCS (Pre) 2018]

(A) 9th
(B) 10th
(C) 11th
(D) 12th

Ans:(D) 12th

 

Q32. The farmers are provided credit from a number of sources for their short and long-term needs. The main sources of credit to the farmers include    [UPSC (Pre) 1999]

(A) The primary Agriculture cooperative societies, commercial banks, RRBs commercial banks and private money lenders
(B) The NABARD, RBI, commercial banks and private money lenders
(C) The District Central Cooperative Banks (DCCB), the lead banks, IRDP and JRY
(D) The large scale multi-purpose Adivasis Programme, DCCB, IFFCO and commercial banks

Ans:(A) The primary Agriculture cooperative societies, commercial banks, RRBs commercial banks and private money lenders

 

Q33. Which of the following are the objectives of the commission for Agricultural costs and prices (CACP)?
1. To stabilise agricultural prices.
2. To ensure meaningful real income levels to the farmers.
3. To protect the interest of the consumers by providing essential agricultural commodities at reasonable rates though public distribution system.
4. To ensure maximum price for the farmer. Choose the corret answer from the codes given below.    [UPSC (Pre) 1995]

Code
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 2 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4

Ans:(A) 1, 2 and 3

 

Q34. Public procurement of food grains at support prices insures the following.
1. Stability in farm prices
2. Remunerative prices to the farmers
3. Building food stocks for public distribution Which of the above statements are correct? [RAS (Pre) 2013]

(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3
(D) Only 3

Ans:(C) 1, 2 and 3

 

Q35. Following are the statements associated with RAJFED. Choose the correct answer from the codes given below.    [RAS/RTS (Pre) 2013]
Statement A: RAJFED is working in the state to make available HYV seeds, fertilizers and pesticides to farmers at fair prices.
Statement B: RAJFED is working in the state to ensure fair prices to farmers for their crops. Statement C: RAJFED is working in the state as apex development bank for agriculture.

(A) All statements are correct
(B) A and B are correct
(C) A and C are correct
(D) Only A is correct

Ans:(B) A and B are correct

 

Q36. Who among the following is associated with ‘White revolution’?    [MPPCS (Pre) 2012]

(A) P.J. Kurien
(B) Verghese Kurien
(C) M.S. Swaminathan
(D) M.S. Raghanathan

Ans:(B) Verghese Kurien

 

Q37. Reason for low-productivity in Indian agriculture is     [UPPCS (Mains) 2016; HCS (Pre) 2014 UPPCS (Pre) 2007]

(A) engagement of more persons in agricultural operations than needed
(B) small land holdings
(C) backward technique of production
(D) All of the above

Ans:(D) All of the above

 

Q38. Yellow Revolution is concerned with the production of     [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Food grains
(B) Fish
(C) Oil seeds
(D) Milk

Ans:(C) Oil seeds

 

Q39. The term ‘Evergreen Revolution’ has been used for increasing agricultural production in India by     [UPPSC (Mains) 2015]

(A) Norman Borlaug
(B) M.S. Swaminathan
(C) Raj Krishna
(D) R.K.V. Rao

Ans:(B) M.S. Swaminathan

 

Q40. ‘Super Rice’ was developed by    [UPPCS (Pre) 2007]

(A) M.S. Swaminathan
(B) G.S. Khush
(C) N.E. Borlaug
(D) P.K. Gupta

Ans:(B) G.S. Khush

    2      3      4      5      6          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply