SECTION-3

Economics Multiple Choice Questions

 
Q21. In India, planned economy is based on      [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Gandhian System
(B) Socialist System
(C) Capitalist System
(D) Mixed Economy System

Ans:(D) Mixed Economy System

 

Q22. The Gandhian Plan was expounded in 1944 by    [UPPCS (Pre) 2015]

(A) N.R. Sarkar
(B) Kasturi Bhai Lal Bhai
(C) Jai Prakash Narayan
(D) Shriman Narayan Agarwal

Ans:(D) Shriman Narayan Agarwal

 

Q23. The Second Five Year Plan was base on which model?     [MPPCS (Pre) 2007, 2015]

(A) Solow model
(B) Domar model
(C) Robinson’s model
(D) Mahalanobis model

Ans:(D) Mahalanobis model

 

Q24. Under which ‘Five Year Plan’ was the decision to establish a socialistic pattern of society taken?     [MPPCS (Pre) 2014]

(A) First Five Year Plan
(B) Second Five Year Plan
(C) Third Five Year Plan
(D) Fourth Five Year Plan

Ans:(B) Second Five Year Plan

 

Q25. Planning in India, in real sense, began with the Second Five Year Plan. Who was the architect of Indian Planning?    [MPPSC 2007]

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Morarji Desai
(C) C.D. Deshmukh
(D) P.C. Mahalanobis

Ans:(D) P.C. Mahalanobis

 

Q26. Core Sector in the planning means    [RAS (Pre) 1996]

(A) Agriculture
(B) Defense
(C) Iron and Steel Industry
(D) Selected Basic Industry

Ans:(D) Selected Basic Industry

 

Q27. Goal of Third Five Year Plan in India is    [RAS (Pre) 1992]

(A) equal distribution of Income
(B) self sufficiency and to decrease dependency on foreign aids
(C) development of Backward castes
(D) increase in share of private sector

Ans:(B) self sufficiency and to decrease dependency on foreign aids

 

Q28. National Horticulture Mission was launched in which of the following Five Year Plans? [UPPCS (Mains) 2009]

(A) Eleventh Five Year Plan
(B) Tenth Five Year Plan
(C) Ninth Five Year Plan
(D) None of the above

Ans:(B) Tenth Five Year Plan

 

Q29. Inclusive growth as enunciated in the Eleventh Five Year Plan does not include one of the following     [UPSC (Pre) 2010]

(A) Reduction of poverty
(B) Extension of employment opportunities
(C) Strengthening of capital market
(D) Reduction of gender inequality

Ans:(C) Strengthening of capital market

 

Q30. Since the start of planning in India, the total number of years not covered by any five year plans is    [UPPCS (Pre) 1999]

(A) 6
(B) 7
(C) 5
(D) 3

Ans:(B) 7

1      2      3      4      5              8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply