SECTION-2

Economics Multiple Choice Questions

 
Q71. Who among the following had propounded the concept of ‘Trusteeship’?      [UPPCS (Mains) 2012]

(A) M.N. Roy
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Mahatma Gandhi
(D) G.K. Gokhale

Ans:(C) Mahatma Gandhi

 

Q72. Which one of the following is the major feature of the Indian Economy?     [UPSC (Pre) 2015]

(A) A capitalist economy
(B) A socialist economy
(C) A mixed economy
(D) None of the above

Ans:(C) A mixed economy

 

Q73. The Indian Economy is a     [UPPCS (Mains) 2017]

(A) Liberal economy
(B) Socialist economy
(C) Mixed economy
(D) None of the above

Ans:(C) Mixed economy

 

Q74. Mixed economy in India means     [UPPCS (Mains) 2007, 2014]

(A) Co-existence of large and small scale industries
(B) Foreign collaboration in economic development
(C) Co-existence of public and private sector
(D) None of the above

Ans:(C) Co-existence of public and private sector

 

Q75. ‘Underdeveloped countries are the slums of world economy’ the statement is given by [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2014]

(A) Ragnar Nurkse
(B) A.N. Cairncross
(C) Colin Clark
(D) Jagdish Bhagwati

Ans:(B) A.N. Cairncross

 

Q76. The Government of India has decided to revise the base for estimating the GDP from [HPPSC (Mains) 2014]

(A) 2001-02 to 2010-11
(B) 2004-05 to 2013-14
(C) 2004-05 to 2011-12
(D) 2001-02 to 2011-12

Ans:(C) 2004-05 to 2011-12

 

Q77. The most appropriate measure of a country’s economic growth is its     [UPSC (Pre) 2001]

(A) Gross Domestic Product
(B) Net Domestic Product
(C) Net National Product
(D) Per Capita Real Income

Ans:(D) Per Capita Real Income

 

Q78. The Hindu rate of growth refers to the growth rate of     [UPPCS (Mains) 2004 UPPCS (Pre) 1996, 2006]

(A) Per Capita Income
(B) National Income
(C) Population
(D) Literacy

Ans:(B) National Income

 

Q79. Human Development Index (HDI) comprises literacy rates, life expectancy at birth and [MPPCS (Pre) 2008]

(A) Gross Domestic Product per head in US Dollars
(B) Gross Domestic Product per head at real purchasing power
(C) Gross National Product in US Dollars
(D) National Income per head in US Dollars

Ans:(D) National Income per head in US Dollars

 

Q80. National Income is the      [UPSC (Pre) 1997]

(A) Net National Product at market price
(B) Net National Product at factor cost
(C) Net Domestic Product at market price
(D) Net Domestic Product at factor cost

Ans:(B) Net National Product at factor cost

1      2      3      4      5      6      7      8

Go to Next Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply