SECTION-2

Economics Multiple Choice Questions

 

Q61. Paul Krugaman is a/an             [MPPCS (Mains) 2009]

(A) Scientist
(B) Sportsman
(C) Banker
(D) Economist

Ans:(D) Economist

 

Q62. For the existence of a market which is indispensable?                [MPPCS (Pre) 1997]

(A) Banks
(B) Economic laws
(C) Prices
(D) Trade unions

Ans:(C) Prices

 

Q63. Indian Economy is characterised as                      [UPPCS (Pre) 1995]

(A) backward economy
(B) developed economy
(C) developing economy
(D) underdeveloped economy

Ans:(C) developing economy

 

Q64. The Gandhian economy is based on the principle of             [UPPCS (Pre) 2013]

(A) Competition
(B) Trusteeship
(C) State control
(D) None of the above

Ans:(B) Trusteeship

 

Q65. Economically, one of the results of the British rule in India in the 19th century was the  [UPSC (Pre) 2018]

(A) increase in the export of Indian handicrafts
(B) growth in the number of Indian owned factories
(C) commercialisation of Indian agriculture
(D) rapid increase in the urban population

Ans:(C) commercialisation of Indian agriculture

 

Q66. In India, National Income is computed by which of the following?  [UPPCS (Pre) 1995, 2006]

(A) Planning Commission
(B) Ministry of Finance
(C) Central Statistical Organisation
(D) Reserve Bank of India

Ans:(C) Central Statistical Organisation

 

Q67. The national income of a country for a given period is equal to the    [UPSC (Pre) 2013]

(A) Total value of goods and services produced by the nationals
(B) Sum of total consumption and investment expenditure
(C) Sum of personal income of all individual
(D) Money value of final goods and services produced

Ans:(D) Money value of final goods and services produced

 

Q68. Which among the following sectors contribute most to GDP of India?      [MPPCS (Pre) 2008]

(A) Primary sector
(B) Secondary sector
(C) Tertiary sector
(D) All three contribute equally

Ans:(C) Tertiary sector

 

Q69. Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of contribution of different sectors to the Gross Domestic Product of India?     [UPSC (Pre) 2008]

(A) Service, Industry, Agriculture
(B) Service, Agriculture, Industry
(C) Industry, Service, Agriculture
(D) Industry, Agriculture, Service

Ans:(A) Service, Industry, Agriculture

 

Q70. Indicate the vital change in the measurement of National Income of India.     [RAS (Pre) 2015]

(A) Base year has been changed from 2004-05 to 2011-12
(B) Calculation has been changed from factor cost to market prices
(C) Calculation has been changed from current prices to constant prices
(D) Both the base year and calculation method have been changed

Ans:(D) Both the base year and calculation method have been changed

1      2      3      4      5          7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

Leave a Reply