SECTION-2

 

Q51. Which plan among the following declared its objective of self reliance and zero net foreign aid?              [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Second Five Year Plan
(B) Third Five Year Plan
(C) Fourth Five Year Plan
(D) Fifth Five Year Plan

Ans:(C) Fourth Five Year Plan

Q52. Consider the following statements regarding Indian Planning.
1. The Second Five Year Plan emphasised on the establishment of heavy industries.
2. The Third Five Year Plan introduced the concept of import substitution as a strategy for industrialization.
Which of the statement(s) given above is/are correct?                           [UPSC (Pre) 2009]

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans: (C) Both 1 and 2

Q53. First Five Year Plan was started in                [MPPCS 2013]

(A) 1951-52

(B) 1956-57
(C) 1961-62

(D) 1966-67

Ans: (A) 1951-52

Q54.  The Planned Development Model was adopted in India from       [RAS (Pre) 2013]

(A) 1st April, 1951
(B) 15th August, 1947
(C) 26th January, 1950
(D) 1st May, 1965

Ans: (A) 1st April, 1951

Q55. Which of the following Five Year Plans witnessed the highest growth rate in India?                        [RAS (Pre) 2013]

(A) Eighth Plan

(B) Ninth Plan
(C) Tenth Plan

(D) Eleventh Plan

Ans: (D) Eleventh Plan

Q56. What is the growth rate aimed at in the Eighth Five Year Plan?                           [UPPCS (Pre) 1995]

(A) 5.6%

(B) 6%
(C) 6.5%

(D) 7%

Ans: (A) 5.6%

Q57. The period of Eleventh Five Year Plan in India, was                  [UPPCS (Mains) 2008]

(A) 2005-2010

(B) 2006-2011
(C) 2007-2012

(D) 2008-2013

Ans: (C) 2007-2012

Q58. Which Five Year Plan in India gave emphasis on co-operative Federalism?                   [HCS (Pre) 2014]

(A) Ninth Five Year Plan
(B) Tenth Five Year Plan
(C) Eleventh Five Year Plan
(D) Twelfth Five Year Plan

Ans:(A) Ninth Five Year Plan

Q59.  In which of the following Five Year Plans the Women’s component plan was introduced as a major strategy?              [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Tenth Five Year Plan
(B) Eleventh Five Year Plan
(C) Ninth Five Year Plan
(D) Twelfth Five Year Plan

Ans:(C) Ninth Five Year Plan

Q60.  Which one of the following Five Years Plan of India focused on ‘Growth with Social Justice and Equity’?            [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Ninth Five Year Plan
(B) Third Five Year Plan
(C) Fourth Five Year Plan
(D) Fifth Five Year Plan

Ans: (A) Ninth Five Year Plan

 

1             4         6     7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

 

 

Leave a Reply