SECTION-2

 

Q41. ‘Planning from below’ is known as                                            [HCS (Pre) 2014]

(A) Centralised planning
(B) Decentralised planning
(C) Functional planning
(D) Structural planning

Ans: (B) Decentralised planning

Q42. The core concept of the Eleventh Five Year Plan was                     [UPPCS (Mains) 2008 UKPCS (Pre) 2011]

(A) Human Resource Development
(B) Growth with social justice and equality
(C) Human well being
(D) Faster and more inclusive growth

Ans: (B) Growth with social justice and equality

Q43. The planning process in the industrial sector in India has assumed a relatively less important position in the nineties as compared to that in the earlier period. Which one of the following is not true in this regard?                                          [UPPCS (Pre) 1999]

(A) With the advent of liberalization, industrial investments / developments have largely been placed within the domain of private and multinational sector
(B) With markets assuming a central place, the role of central planning in many sector has been rendered redundant
(C) The focus of planning has shifted to sectors like human, resource development, infrastructure, population control and welfare
(D) The nation’s priorities have shifted away from industrial development to rural development

Ans: (D) The nation’s priorities have shifted away from industrial development to rural development

Q44. In the Eleventh Five Year Plan, which of the following sectors accounts for maximum combined Central, State and U.T. expenditure?                                [UPPCS (Pre) 2010]

(A) Agriculture and Rural
(B) Energy
(C) Transport
(D) Social Sector

Ans: (D) Social Sector

Q45. Which among the following is a characteristic of underdevelopment?                       [HCS (Pre) 2014]

(A) Vicious circle of poverty
(B) Raising mass consumption
(C) Growth of industries
(D) High rate of urbanisation

Ans: (A) Vicious circle of poverty

Q46. The credit of developing the concept of modern economic growth goes to                                [HCS (Pre) 2011]

(A) Arthur Lewis
(B) Michael P. Todaro
(C) Gunnar Myrdal
(D) Simon Kuznet

Ans: (D) Simon Kuznet

Q47. Which of the following is a sign of economic growth?                               [RAS (Pre) 2013]

(A) An increase in national income at constant prices during a year
(B) A sustained increase in real per capita income
(C) An increase in national income at current prices overtime
(D) An increase in national income along with increase in population

Ans: (B) A sustained increase in real per capita income

Q48. Who authored the book, ‘Planned Economy for India’?                             [MPPSC (Pre) 2018]

(A) M. Visvesvaraya
(B) J.R.D. Tata
(C) G.D. Birla
(D) Pattabhi Sitaramayya

Ans: (A) M. Visvesvaraya

Q49. Eleventh Five Year Plan emphasised on                            [RAS (Pre) 2018]

(A) Economic Growth Social Justice
(B) Economic Growth and Human Development
(C) Faster and more inclusive growth
(D) Faster, Sustainable and more inclusive growth

Ans: (C) Faster and more inclusive growth

Q50. In the context of India’s Five Year Plans, a shift in the pattern of Industrialisation, with lower infrastructure begins in                            [UPSC (Pre) 2010]

(A) Fourth Plan

(B) Sixth Plan
(C) Eighth Plan

(D) Tenth Plan

Ans: (B) Sixth Plan

 

1             4     5     6         8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Economy Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Economy Objective Questions – Section-1

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-2

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-3

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-4

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-5

 

 Indian Economy Objective Questions – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

 

Leave a Reply