Construction practice, planning and management MCQ are given below:


Q1. Size of a dragline is indicated by the size of

(a) bucket

(b) dipper

(c) cab

(d) boom

 

Ans: (a) bucket  

Q2. Clamshell are used to remove loose material from inside

(a) cofferdams

(b) pier foundations 

(c) sewer manholes

(d) all the above

 

Ans: (d) all the above   

Q3. Which of the following is not another name of Hoe?

(a) backhoe

(b) back-shovel

(c) pull shovel

(d) trenching machine

 

Ans: (d) trenching machine   

Q4. Hoe is primarily used to excavate

(a) below the natural surface of the ground on which the machine rests

(b) trenches requiring precise control of depth

(c) pits of basements requiring precise control of depth

(d) all the above.

 

Ans: (d) all the above   

Q5. Pick up the incorrect statement with regards to trucks.

(a) If earth is hauled downhill the hauling capacity may be increased to maximum load the tyres can carry.

(b) If earth is hauled downhill the hauling capacity kept minimum so as to avoid possibility of accidents.

(c) If the earth is hauled uphill it is necessary to reduce the load.

(d) It is economical to obtain earth from a borrow pit above, instead of below, the fill.

 

Ans: (b) If earth is hauled downhill the hauling capacity kept minimum so as to avoid possibility of accidents.   

Q6. Idlers are

(a) Excavating equipments

(b) dumping equipments

(c) used in hoes

(d) used to provide supports for belt conveyor systems

 

Ans: (d) used to provide supports for belt conveyor systems

Q7. A hand-held air-operated percussion type drill used for drilling down holes is

(a) Jack hammer

(b) Drifter

(c) Wagon drill

(d) Piston drill

 

Ans: (a) Jack hammer

Q8. A crusher which can be used as either primary or secondary crusher is

(a) Hammer mill

(b) Jaw crusher

(c) Gyratory crusher

(d) Cone crusher

 

Ans: (a) Hammer mill  

Q9. Sand is produced by crushing in

(a) Hammer mill

(b) Ball mill

(d) Jaw crusher

(c) Gyrator

 

Ans: (b) Ball mill

Q10. Pickout the incorrect statement. Trenching machines are used to

(a) remove the earth as they cave in to establish natural slopes

(b) dig utility trenches such as water pipelines, gas pipelines, etc.

(c) provide fast digging with positive control cover depths of trenches

(d) provide fast digging with positive control over depths of trenches.

 

Ans: (a) remove the earth as they cave in to establish natural slopes  

Q11. Trenching machines cannot be used for

(a) Rocks

(b) Hard clay

(c) Muddy clay

(d) Loose material

 

Ans: (a) Rocks

Q12. When it is necessary to brace the walls of trench to hold the sheeting on trench walls, the best excavating equipment is

(a) Hoe

(b) drg line

(c) clamshell

(d) trenching equipment 

 

Ans: (c) clamshell  

Q13. When quarry rock is to be hauled, the body of a rear dump truck should be 

(a) Shallow

(b) Deep

(c) Shallow with sloping side boards

(d) Deep with vertical or sloping side boards.

 

Ans:(c) Shallow with sloping side boards

Q14. Bottom dump wagons are not suitable for

(a) Sand

(b) Gravels

(c) Lumps of wet clay

(d) Surkhi

 

Ans: (b) Gravels  

Q15. The handling of materials in the construction of a mutlistoreyed building will require for lifting

(a) hoist

(b) power truck

(c) spiral conveyor

(d) none of the above

 

Ans: (a) hoist

Q16. The construction equipment suitable for lifting and transportation is

(a) lift truck

(b) winch crab

(c) spiral chute

(d) both (a) and (c)

 

Ans: (d) both (a) and (c)   

Q17. Which of the following conveyor is never used?

(a) spriral coaveyor

(b) roller conveyor

(c) screw conveyor

(d) none of the above

 

Ans: (d) none of the above  

Q18. A canal is trimmed on its side and bottom by

(a) dragline 

(b) trimmer

(c) trencher

(d) angle dozer

 

Ans: (d) angle dozer 

Q19. The amount saved as depreciation reserve fund will be termed as

(a) operating cost

(b) profit

(c) loss

(d) none of the above

 

Ans: (d) none of the above 

Q20. The process of removal and loading of broken rock pieces from a tunnel is known as

(a) mucking 

(b) forepoling

(c) jumboing

(d) bustering

 

Ans: (a) mucking   

 

1

 


Back