COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

SECTION-1

 

Q61. The ratio of outlet whirl velocity to blade velocity in case of centrifugal compressor is called

(a) slip factor

(b) velocity factor

(c) velocity coefficient

(d) blade effectiveness

Ans: (a) slip factor

Q62. The ratio of isentropic work to Euler work is known as

(a) pressure coefficient

(b) work coefficient

(c) polytropic reaction

(d) slip factor

Ans:(a) pressure coefficient

Q63. The ratio of isentropic work to euler’s work is known as

(a) compressor efficiency

(b) isentropic efficiency

(c) Euler’s efficiency

(d) pressure coefficient

Ans: (d) pressure coefficient

Q64. Surging is the phenomenon of

(a) air stream blocking the passage

(b) motion of air at sonic velocity

(c) unsteady, periodic and reversed flow

(d) air stream not able to follow the blade contour

Ans:(c) unsteady, periodic and reversed flow

Q65. Axial flow compressor resembles

(a) centrifugal pump

(b) reciprocating pump

(c) turbine

(d) sliding vane compressor

Ans: (c) turbine

 

Q66. The plant, which is smaller in size and lower in weight for the same power, is

(a) steam plant 
(b) gas turbine plant 
(c) I.C. engine plant 
(d) diesel plant. 

Ans:(b) gas turbine plant
 

 

Q67. The power produced in kW/ton for a gas turbine is

(a) 140 
(b) 27 
(c) 10 
(d) 50. 

Ans:(a) 140
 

 

Q68. The power produced in kW/ton for a diesel plant is

(a) 140 
(b) 27 
(c) 10 
(d) 50.

Ans:(b) 27
 

 

Q69. By having multi-stage compressor with intercoolers, the efficiency of a gas turbine cycle

(a) increases 
(b) decreases 
(c) remains constant 
(d) first increases then decreases. 

Ans:(a) increases
 

 

Q70. If the exhaust from the gas turbine is utilised in heating the compressed air, the efficiency of the gas turbine cycle will

(a) decreases 
(b) increase 
(c) remain constant 
(d) first increases then decreases.

Ans:(b) increase
 

 

 

  2    3       5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING DRAWING MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply