COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

SECTION-1

 

Q41. The compressor capacity with decrease in suction temperature

(a) increases

(b) decreases

(c) remains unaffected

(d) may increase or decrease depending on compressor capacity

Ans: (a) increases

Q42. Compression efficiency is compared against

(a) ideal compression

(b) adiabatic compression

(c) both isothermal and adiabatic compression

(d) isothermal compression.

Ans: (d) isothermal compression.

Q43. An ideal air compressor cycle without clearance on p-v diagram can be represented by following processes

(a) one adiabatic, two isobaric, and one constant volume

(b) two adiabatic and two isobaric

(c) two adiabatic, one isobaric and one constant volume

(d) one adiabatic, one isobaric and two constant volume

Ans: (a) one adiabatic, two isobaric, and one constant volume

Q44. Isothermal compression though most efficient, but is not -practicable because

(a) it requires very big cylinder

(b) it does not increase pressure much

(c) it is impossible in practice

(d) compressor has to run at very slow speed to achieve it

Ans: (d) compressor has to run at very slow speed to achieve it

Q45. The ratio of work done per cycle to the swept volume in case of compressor is called

(a) compression index

(b) compression ratio

(c) compressor efficiency

(d) mean effective pressure

Ans: (d) mean effective pressure

 

Q46. The machine which compresses air from atmospheric pressure to desired discharge pressure in a single operation, is known as

(a) single cylinder compressor 
(b) single stage compressor 
(c) single acting compressor 
(d) rotary compressor. 

Ans:(b) single stage compressor

 

Q47. The machine in which compression is effected by a rotating vane or impeller to give the air the desired pressure, is known as

(a) single cylinder compressor 
(b) single stage compressor 
(c) single acting compressor 
(d) rotary compressor. 

Ans:(d) rotary compressor.

 

Q48. The ratio of the capacity of a compressor to the piston displacement of the compressor, is known as

(a) compressor efficiency 
(b) brake power 
(c) volumetric efficiency 
(d) theoretical power.

Ans:(c) volumetric efficiency

 

Q49. Work ratio of a turbine plant is the ratio of

(a)net work output/heat supplied
(b)heat supplied/net work output
(c)net work output/work from turbine
(d) (net work output) × heat supplied. 

Ans:(c)net work output/work from turbine

 

Q50. To increase the work ratio of a closed-cycle gas turbine plant, the inlet air temperature to compressor should be as low as possible and air inlet temperature to turbine should be as high as possible. In actual practice the lower temperature and higher temperature are

(a) 0°C and 2000°C 
(b) 20°C and l000°C 
(c) atmospheric temperature and 1000°C 
(d) – 10°C and 1000°C.

Ans:(c) atmospheric temperature and 1000°C

 

 

  2    3       5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING DRAWING MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *