COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

SECTION-1

 

Q31. Rotary compressors are suitable for

(a) large discharge at high pressure

(b) low discharge at high pressure

(c) large discharge at low pressure

(d) low discharge at low pressure

Ans: (c) large discharge at low pressure

Q32. Gas turbine works on

(a) Brayton or Atkinson cycle

(b) Carnot cycle

(c) Rankine cycle

(d) Erricsson cycle

Ans: (a) Brayton or Atkinson cycle

Q33. Gas turbines for power generation are normally used

(a) to supply base load requirements

(b) to supply peak load requirements

(c) to enable start thermal power plant

(d) in emergency

Ans: (b) to supply peak load requirements

Q34. Gas turbine blades are given a rake

(a) equal to zero

(b) in the direction of motion of blades

(c) opposite to the direction of motion of blades

(d) depending on the velocity

Ans: (b) in the direction of motion of blades

Q35. The ideal efficiency of simple gas turbine cycle depends on

(a) pressure ratio

(b) maximum cycle temperature

(c) minimum cycle temperature

(d) all of the above

Ans: (a) pressure ratio

 

Q36. The criterion of thermodynamic efficiency of reciprocating compressor is

(a) adiabatic 
(b) isothermal 
(c) isentropic 
(d) parabolic.

Ans: (b) isothermal

 

Q37. The criterion of thermodynamic efficiency of a rotary compressor is

(a) adiabatic 
(b) isothermal 
(c) isentropic 
(d) parabolic. 

Ans: (a) adiabatic

 

Q38. Rotary compressor are used for supplying

(a) small quantity of air at low pressure rise 
(b) large quantity of air at high pressure rise 
(c) large quantity of air at low pressure rise 
(d) small quantity of air at high pressure rise.

Ans:(c) large quantity of air at low pressure rise

 

Q39. The ratio of the theoretical power to the brake power of a compressor is known as

(a) compressor efficiency 
(b) volumetric efficiency 
(c) power factor 
(d) none of the above. 

Ans: (a) compressor efficiency

 

Q40. A four stage compressor should be used if pressure developed is above

(a) 20 kgf/cm2 
(b) 40 kgf/cm2 
(c) 60 kgf/cm2 
(d) 90 kgf/cm2.

Ans:(d) 90 kgf/cm2.

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING DRAWING MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply