SECTION-3

 


Section-1   Section-2   Section-3

 


COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 

 

Q1. A simple turbo-jet engine is basically

(a) ram-jet engine

(b) gas-turbine engine equipped with a propulsive nozzle and diffuse

(c) chemical rocket engine

(d) a propeller system

Ans:(b) gas-turbine engine equipped with a propulsive nozzle and diffuse

Q2. Turbofan engine employs

(a) solid fuel firing

(b) two or more air streams

(c) no air stream

(d) one air stream

Ans: (b) two or more air streams

Q3. The efficiency and work ratio of a gas turbine plant can be increased by

(a) adding heat exchanger

(b) using multistage compressor with intercooler

(c) injecting water in/around combustion chamber

(d) all of the above.

Ans: (d) all of the above.

 Q4. The compression ratio in a jet engine varies proportional to

(a) altitude 

(b) speed2

(c) speed

(d) √speed

Ans: (b) speed2

Q5. The efficiency of jet engine is

(a) same at all altitudes 

(b) higher at high altitudes

(c) higher at ground

(d) higher at high speed

Ans: (b) higher at high altitudes

 

Q6. For an axial flow compressor, if degree of reaction is 50%

(a) the blades are symmetrical 
(b) blades are unsymmetrical 
(c) blades are curved 
(d) none of the above. 

Ans:(b) blades are unsymmetrical

 

Q7. Choose the correct statement

(a) The ratio of inlet whirl velocity to the blade velocity at outlet is called slip factor for a centrifugal compressor. 
(b) An axial flow compressor is mostly suitable for low volume flow rate. 
(c) The air enters the impeller axially in a centrifugal compressor and leaves the vane radially. 
(d) By lowering the inlet temperature and increasing the tip speed of a centrifugal compressor, the pressure ratio can be increased. 

Ans:(d) By lowering the inlet temperature and increasing the tip speed of a centrifugal compressor, the pressure ratio can be increased.

 

Q8. Choose the wrong statement

(a) If degree of reaction is 50%, the blades are symmetrical. 
(b) Degree of reaction is the ratio of increase in pressure in rotor to total increase in pressure in the stage. 
(c) The blades of an axial flow compressor are designed for 50% reaction for minimum fluid friction and blade tip clearance losses. 
(d) The power input factor varies from 0.8 to 0.9.

Ans:(d) The power input factor varies from 0.8 to 0.9.

 

Q9. For an ideal centrifugal compressor, the pressure produced depends on

(a) total inlet temperature 
(b) square of impeller velocity 
(c) impeller diameter 
 (D) both (a) and (b). 

Ans: (D) both (a) and (b).

 

Q10. Adiabatic efficiency of a compressor is equal to

(a) ratio of actual work required to isentropic work required for compressing air for the same pressure ratio 
(b) ratio of the isentropic work to actual work required for compressing air for the same pressure ratio 
(c) product of isentropic work and actual work required 
(d) none of the above.

Ans:(b) ratio of the isentropic work to actual work required for compressing air for the same pressure ratio

 

 

1    2     3     4      5      6      7       8

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING DRAWING MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *