COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

SECTION-1

 

Q21. For a two stage compressor* if index of compression for higher stage is greater than index of compression for lower stage, then the optimum pressure as compared to ideal case will

(a) increase

(b) decrease

(c) remain unaffected

(d) other factors control it

Ans: (a) increase

Q22. Phenomenon of choking in compressor means

(a) no flow of air

(b) fixed mass flow rate regardless of pressure ratio

(c) reducing mass flow rate with increase in pressure ratio

(d) increased inclination of chord with air steam

Ans: (b) fixed mass flow rate regardless of pressure ratio

Q23. The ratio of the increase in pressure in rotor blades to total increase in pressure in the stage is called

(a) pressure ratio

(b) pressure coefficient

(c) degree of reaction

(d) slip factor

Ans: (c) degree of reaction

Q24. Actual compression curve is

(a) same as isothermal

(b) same as adiabatic

(c) better than isothermal and adiabatic

(d) in between isothermal and adiabatic

Click here for more detail

Ans: (d) in between isothermal and adiabatic

Q25. The pressure ratio of an ideal vaned compressor with increase in mass flow rate

(a) increases

(b) decreases

(c) remains constant

(d) first decreases and then increases

Ans: (c) remains constant

 

Q26. A simple gas turbine cycle will have more efficiency and more work if

(a) multi-stage compressor with intercoolers are used 
(b) heat exchangers are used 
(c) the air partial expansion in the turbine is reheated 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q27. The ratio of specific weight per h.p. of I.C. engine and gas turbines is of the order of

(a) 6 : 1 
(b) 1 : 4 
(c) 2 : l 
(d) 3 : l. 

Ans:(a) 6 : 1

 

Q28. For a given inlet temperature, the thermal efficiency of a simple gas turbine with increase in pressure ratio

(a) decreases 
(b) increases 
(c) first increases then decreases 
(d) remains constant.

Ans:(b) increases

 

Q29. Free air delivered is the volume of air delivered under the conditions of temperature and pressure existing at

(a) the compressor outlet 
(b) the compressor inlet 
(c) the condenser outlet 
(d) the condenser inlet. 

Ans: (b) the compressor inlet

 

Q30. The machine which compresses air in only one end of a cylinder, is known as

(a) single cylinder compressor 
(b) single stage compressor 
(c) single acting compressor 
(d) rotary compressor.

Ans:(c) single acting compressor

 

 

  2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING DRAWING MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

 

 

 

Leave a Reply