SECTION-2

COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 

Q31. For a compressor, least work will be done if the compression is

(a) isentropic 

(b) isothermal 

(c) polytropic

(d) somewhere in between isentropic and isothermal

Ans: (b) isothermal

Q32. For slow-speed large capacity compressor, following type of valve will be best suited

(a) poppet valve

(b) mechanical valve of the corliss, sleeve, rotary or semi-rotary type

(c) disc or feather type

(d) any of the above

Ans: (c) disc or feather type

Q33. For supplying intermittent small quantity of air at high pressure, following compressor is best suited

(a) axial 

(b) reciprocating

(c) centrifugal

(d) screw

Ans: (b) reciprocating

Q34. The maximum compression ratio in an actual single stage axial flow compressor is of the order of

(a) 1 : 1.2

(b) 1 : 2

(c) 1 : 3

(d) 1 : 10

Ans: (a) 1 : 1.2

Q35. The following is true for an open cycle gas turbine having exhaust heat exchanger. Atmospheric air before entering the compressor is

(a) heated

(b) compressed air before entering the combustion chamber is heated

(c) bled gas from turbine is heated and readmitted for complete expansion

(d) exhaust gases drive the compressor

Ans: (b) compressed air before entering the combustion chamber is heated

 

Q36. In multi-stage compressor for minimum work, the work done in

(a) all stages should be different 
(b) all stages should be equal 
(c) first stage should be least 
(d) last stage should be least. 

Ans:(b) all stages should be equal

 

Q37. In case of reciprocating compressor, the performance is expressed as

(a) Indicated work/Isothermal work
(b) Isothermal work/Indicated work
(c)Adiabatic work/Indicated work
 (d) none of the above. 

Ans:(b) Isothermal work/Indicated work

 

Q38. At high altitudes the performance of air compressor as compared to that at sea-level would be

(a) inferior 
(b) better 
(c) same 
(d) none of the above.

Ans:(a) inferior

 

Q39. The specific work output for a closed-cycle gas turbine plant will be maximum if the temperature at the end of expansion is

(a) less than the temperature at the end of compression 
(b) more than the temperature at the end of compression 
(c) equal to that at the end of compression 
(d) none of the above. 

Ans:(c) equal to that at the end of compression

 

Q40. Choose the correct statement

(a) Gas turbine as compared to steam turbine has more efficiency. 
(b) Gas turbine as compared to I.C. engine has less efficiency. 
(c) The specific weight per power developed of a gas turbine is less than that of an I.C. engine 
(d) A closed-cycle gas turbine does not work on the same cycle as that of an open-cycle gas turbine.

Ans:(c) The specific weight per power developed of a gas turbine is less than that of an I.C. engine

 

 

1    2    3    4      6      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply