COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

SECTION-1

 

Q11. During peak load periods, the best method of controlling compressors is

(a) start-stop motor

(b) constant speed unloader

(c) relief valve

(d) variable speed

Ans: (b) constant speed unloader

Q12. The volumetric efficiency of a compressor falls roughly as follows for every 100m increase in elevation

(a) 0.1%

(b) 0.5%

(c) 1.0%

(d) 5%

Ans: (c) 1.0%

Q13. Losses in a centrifugal compressor are due to

(a) inlet losses

(b) impeller channel losses

(c) diffuser losses

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q14. Which is false statement about advantages of multistage compressor in comparison to single stage compressor

(a) lower volumetric efficiency.

(b) better mechanical balance

(c) less loss of air due to leakage past the cylinder

(d) more effective lubrication

Ans: (a) lower volumetric efficiency.

Q15. For minimum work in multistage compression, assuming same index of compression in all stages

(a) work done in first stage should be more

(b) work done in subsequent stages should increase

(c) work done in subsequent stages should decrease

(d) work done in all stages should be equal

Ans: (d) work done in all stages should be equal

 

Q16. A three stage compressor should be used if pressure developed is in the range of

(a) 0 to 5.5 kgf/cm2 
(b) 5.5 to 35 kgf/cm2 
(c) 35 to 84 kgf/cm2 
(d) 84 to 200 kgf/cm2

Ans:(c) 35 to 84 kgf/cm2

 

Q17. If a gas is compressed isothermally instead of adiabatically under same initial condition and final pressure, then the work required to compress the given quantity of the gas will be

(a) more 
(b) same 
(c) less 
(d) none of the above. 

Ans:(c) less

 

Q18. For the maximum efficiency of a two stage compressor, the intermediate pressure should be

(a) arithmetic mean of initial and final pressures 
(b) geometric mean of initial and final pressures 
(c) trigonometric mean of initial and final pressures 
(d) none of the above.

Ans:(b) geometric mean of initial and final pressures

 

Q19. In a closed-cycle gas turbine, the air inlet temperature to the compressor is 20°C. After compression, the actual temperature is 207.5°C whereas the temperature after isentropic compression is 170°C. The efficiency of the compressor would be

(a) 50% 
(b) 80% 
(c) 60% 
(d) 90%. 

Ans:(b) 80%

 

Q20. The compression ratio of a compressor is the ratio of

(a) volume at outlet to volume at inlet 
(b) absolute pressure at outlet to absolute pressure at inlet 
(c) temperature at outlet to temperature at inlet 
(d) none of the above.

Ans:(b) absolute pressure at outlet to absolute pressure at inlet

 

 

1    2       4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING DRAWING MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

 

 

 

 

 

Leave a Reply