SECTION-2

COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 

Q21. An air receiver is to be placed outside. Should it be placed in

(a) rain 

(b) shade

(c) sun

(d) enclosed room

Ans:(b) shade

Q22. Pick up the wrong statement about advantages of multistage compression

(a) air can be cooled perfectly in between 

(b) more loss of air due to leakage past the cylinder

(c) mechanical balance is better

(d) better lubrication is possible advantages of multistage

Ans: (b) more loss of air due to leakage past the cylinder

Q23. The indicated work per unit mass of air delivered is

(a) greatly affected by clearance volume 

(b) directly proportional to clearance volume

(c) not affected by clearance volume

(d) inversely proportional to clearance volume

Ans: (c) not affected by clearance volume

Q24. The criterion of the thermodynamic efficiency for rotary compressor is

(a) isentropic compression

(b) polytropic compression 

(c) isothermal compression

(d) any one of the above

Ans: (a) isentropic compression

Q25. Maximum delivery pressure is a rotary air compressor is of the order of

(a) 5  kg/cm2

(b) 10 kg/cm2

(c) 15 kg/cm2

(d) 20 kg/cm2

Ans: (b) 10 kg/cm2

 

Q26. If the working fluid in a plant does not come in contact with the atmospheric air, and is used over and over again, the gas turbine is said to work on

(a) semi-closed cycle 
(b) open cycle 
(c) closed cycle 
(d) none of the above. 

Ans:(b) open cycle

 

Q27. If the entire working fluid in a plant is taken from atmosphere and is again returned to the atmosphere, the gas turbine is said to work on

(a) semi-closed cycle 
(b) open cycle 
(c) closed cycle 
(d) none of the above. 

Ans:(b) open cycle

 

Q28. If a part of the working fluid is retained in a plant while the remaining part flows from and to the atmosphere, the gas turbine is said to work on

(a) semi-closed cycle 
(b) open cycle 
(c) closed cycle 
(d) none of the above.

Ans:(a) semi-closed cycle

 

Q29. In a compressor, the cylinder clearance should be

(a) minimum 
(b) maximum 
(c) about 100% of swept volume 
(d) none of the above. 

Ans:(a) minimum

 

Q30. A centrifugal compressor

(a) converts kinetic energy into pressure energy 
(b) converts pressure energy into kinetic energy 
(c) converts heat energy into kinetic energy 
(d) none of the above.

Ans:(a) converts kinetic energy into pressure energy

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 

 


Go to Home Page

 

 

 

Leave a Reply