SECTION-2

COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 

Q11. The net work input required for compressor with increase in clearance volume

(a) decreases 

(b) increases

(c) remains same

(d) increases/decreases depending on compressor capacity

Ans: (c) remains same

Q12. Volumetric efficiency of air compressors is of the order of

(a) 20-30%

(b) 60-70% 

(c) 40-50%

(d) 70-90%

Ans: (d) 70-90%

Q13. Volumetric efficiency of a compressor with clearance volume

(a) in not dependent upon compression ratio 

(b) decreases with increase in compression ratio

(c) increases with increase in compression ratio

(d) may increase/decrease depending on compressor capacity

Ans: (b) decreases with increase in compression ratio

Q14. Separators in compressor installations are located

(a) after receiver 

(b) after intercooler

(c) before intercooler

(d) between after-cooler and air receiver

Ans: (d) between after-cooler and air receiver

Q15. The area of actual indicator diagram on an air compressor as compared to area of ideal indicator diagram is

(a) same

(b) more

(c) less 

(d) more/less depending on compressor capacity

Ans: (b) more

 

Q16. Closed-cycle gas turbine works on

(a) Rankine cycle 
(b) Carnot cycle 
(c) Brayton or Joule cycle 
(d) Otto cycle. 

Ans:(c) Brayton or Joule cycle

 

Q17. An open-cycle gas turbine works on

(a) Rankine cycle 
(b) Carnot cycle 
(c) Brayton or Joule cycle 
(d) Otto cycle. 

Ans:(c) Brayton or Joule cycle

 

Q18. A closed-cycle gas turbine consists of

(a) compressor and turbine 
(b) heating chamber and turbine 
(c) cooling chamber and turbine 
(d) compressor, heater, cooler and turbine.

Ans:(d) compressor, heater, cooler and turbine.

 

Q19. The clearance in compressors

(a) increase the work done on air/kg 
(b) decreases the work done on air/kg 
(c) has not effect on work done/kg of air 
(d) none of the above. 

Ans:(c) has not effect on work done/kg of air

 

Q20. The clearance volume in single stage compressor as compared to multi-stage compressor is

(a) more 
(b) less 
(c) same 
(d) none of the above.

Ans:(a) more

 

 

  2        5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply