SECTION-2

 


Section-1   Section-2   Section-3

 


COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 

Q1. In jet propulsion power unit, the inlet duct of diverging shape is used in order to

(a) provide robust structure

(b) convert kinetic energy of air into pressure energy

(c) collect more air

(d) beautify the shape

Ans: (b) convert kinetic energy of air into pressure energy

Q2. The effective power of gas turbines is increased by adding the following in compressor

(a) ammonia and water vapour

(b) carbon dioxide

(c) nitrogen

(d) hydrogen

Ans: (a) ammonia and water vapour

Q3. High air-fuel ratio is used in gas turbines

(a) to increase the output

(b) to increase the efficiency

(c) to save fuel

(d) to reduce the exit temperature

Ans: (d) to reduce the exit temperature

Q4. Reheating in multistage expansion gas turbine results in

(a) high thermal efficiency

(b) reduction in compressor work

(c) decrease of heat loss in exhaust

(d) maximum work output

Ans: (d) maximum work output

Q5. The main purpose of reheating in gas turbine is to

(a) increase temperature

(b) reduce turbine size

(c) increase power output

(d) increase speed

Ans: (c) increase power output

 

Q6. Choose the wrong statement

(a) The thermal efficiency of a diesel plant is higher than that of a gas turbine. 
(b) The mechanical efficiency of a gas turbine is higher than that of an I.C. engine. 
(c) A closed-cycle gas turbine has higher efficiency than that of an open-cycle gas turbine. 
(d) Reheating in a gas turbine decreases the thermal efficiency.

Ans:(d) Reheating in a gas turbine decreases the thermal efficiency.

 

Q7. The work ratio of a closed-cycle gas turbine plant is the function of

(a) pressure ratio of the cycle only 
(b) temperature ratio of the cycle only 
(c) pressure ratio and temperature ratio both 
(d) none of the above. 

Ans:(c) pressure ratio and temperature ratio both

 

Q8. The work ratio of a closed-cycle gas turbine plant can be increased by

(a) decreasing the air inlet temperature to compressor 
(b) increasing the air inlet temperature to turbine 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above.

Ans:(c) both (a) and (b)

 

Q9. For a three-stage compressor, the suction pressure and delivery pressure are 1 kgf/cm2 and 64 kgf/cm2. For maximum efficiency the pressure at the end of 1st stage will be

(a) 2 kgf/cm2 
(b) 4 kgf/cm2 
(c) 8 kgf/cm2 
(d) 16 kgf/cm2

Ans:(b) 4 kgf/cm2

 

Q10. For a three-stage compressor, the suction pressure and delivery pressure are 1 kgf/cm2 and 64 kgf/cm2. For maximum efficiency  the pressure at the end of 2nd stage will be

(a) 2 kgf/cm2 
(b) 4 kgf/cm2 
(c) 8 kgf/cm2 
(d) 16 kgf/cm2.

Ans:(d) 16 kgf/cm2.

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply