COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

SECTION-1

 

Section-1   Section-2   Section-3

 

Q1. In multistage compressor, the isothermal compression is achieved by

(a) employing intercooler

(b) by constantly cooling the cylinder

(c) by running compressor at very slow speed

(d) by insulating the cylinder

Ans: (c) by running compressor at very slow speed

Q2. Out of the following, from where you will prefer to take intake for air compressor

(a) from an air conditioned room maintained at 20°C

(b) from outside atmosphere at 1°C

(c) from coal yard side

(d) from a side where cooling tower is located nearby

Ans: (d) from a side where cooling tower is located nearby

Q3. Which is false statement about multistage compression .

(a) Power consumption per unit of air delivered is low

(b) Volumetric efficiency is high

(c) It is best suited for compression ratios around 7:1

(d) The moisture in air is condensed in the intercooler

Ans: (b) Volumetric efficiency is high

Q4. The compressor efficiency is the

(a) isothermal H.P/indicated H.R

(b) isothermal H.P./shaft H.R

(c) total output/air input

(d) compression work/motor input

Ans: (a) isothermal H.P/indicated H.R

Q5. The thrust on the rotor in a centrifugal compressor is produced by

(a) radial component

(b) axial component

(c) tangential component

(d) resultant component

Ans: (b) axial component

 

Q6. For a centrifugal compressor, when the impeller has forward curved vanes, then with an increase in flow rate, the Euler head H will be

(a) unaffected 
(b) decreasing 
(c) increasing 
(d) none of the above.

Ans: (c) increasing

 

Q7. For a two stage air compressor, the initial and final pressures are 1 kgf/cm2 and 9 kgf/cm2 respectively. Then the intermediate pressure will be

(a) 2 kgf/cm2 
(b) 3 kgf/cm2 
(c) 4.5 kgf/cm2 
(d) 6 kgf/cm2

Ans:(b) 3 kgf/cm2

 

Q8. The volume within the cylinder when the piston is at the end of its inward travel plus the volume within the passage leading to the valves is known as

(a) swept volume 
(b) total volume 
(c) clearance volume 
(d) none of the above. 

Ans: (c) clearance volume

 

Q9. A three stage reciprocating air compressor, compresses air from 1 bar to 27 bar. For a perfect intercooling, the pressure ratio in each stage will be

(a) 2 
(b) 3 
(c) 4 
(d) 5.

Ans: (b) 3

 

Q10. In case of air compressor, FAD stands for

(a) forced adiabatic diffuser 
(b) free automatic delivery of compressed air 
(c) free air delivered 
(d) free automatic datum.

Ans:(c) free air delivered

 

 

1      3    4    5    6    7    8

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *