SECTION -3 
COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ
 
Q61. Choose the wrong statement

(a) In case of air engine, intake is at higher pressure and discharge at lower pressure. 
(b) In case of compressor, intake is at lower pressure and discharge at higher pressure. 
(c) Cylinder clearance in a compressor should be as small as possible. 
(d) The volumetric efficiency increases as the value of index n is decreased. 

Ans:(d) The volumetric efficiency increases as the value of index n is decreased.

 

Q62. For a two-stage compressor, the safe delivery pressure lies in the range of

(a) 1 to 2 kgf/cm2 
(b) 2 to 5 kgf/cm2 
(c) 5 to 35 kgf/cm2 
(d) 35 to 90 kgf/cm2

Ans:(c) 5 to 35 kgf/cm2

 

Q63. For a single stage compressor, the safe delivery pressure is

(a) 6 to 8 kgf/cm2 
(b) 8 to 20 kgf/cm2 
(c) upto 1 kgf/cm2 
(d) more than 20 kgf/cm2 .

Ans:(a) 6 to 8 kgf/cm2

 

Q64. Choose the correct statement

(a) In a double-acting compressor, the air is compressed in two cylinders. 
(b) When air is to be compressed at a high pressure, then it is advantageous to use single-stage compression. 
(c) The compressor capacity is the volume of air sucked by the compressor during its suction stroke.
(d) Compressor air is used in driving pneumatic tools, paint spraying etc. 

Ans:(d) Compressor air is used in driving pneumatic tools, paint spraying etc.

 

Q65. Choose the wrong statement

(a) Compressor is a machine used to raise the pressure of air 
(b) The volume of air delivered by the compressor is known as compressor capacity. 
(c) The capacity of a compressor is expressed in m3/min. 
(d) Standard air is the air at 0°C and 1 kgf/cm2 with relative humidity of 36 percent.

Ans:(a) Compressor is a machine used to raise the pressure of air

 

Q66. Volumetric efficiency is defined as the ratio of

(a) volume of free air actually delivered by the machine per minute to the total swept volume by the piston per minute 
(b) swept volume per minute to volume delivered per minute 
(c) clearance volume to swept volume 
(d) none of the above.

Ans:(a) volume of free air actually delivered by the machine per minute to the total swept volume by the piston per minute

 

Q67. Free air condition means the air at

(a) 15°C and 1 kgf/cm2 with a relative humidity 60% 
(b) standard atmospheric conditions and 0°C 
(c) atmospheric conditions at any specific location 
(d) 20° and 1 kgf/cm2 and a relative humidity of 36%.

Ans: (c) atmospheric conditions at any specific location

 

Q68. Standard air condition means the air at

(a) 15°C and 1 kgf/cm2 with a relative humidity of 60% 
(b) standard atmospheric conditions and 0°C 
(c) atmospheric conditions at any specific location 
(d) 20°C and 1 kgf/cm2 and a relative humidity of 36%.

Ans:(d) 20°C and 1 kgf/cm2 and a relative humidity of 36%.

 

Q69. The law of compression desired for reciprocating air compressor is isothermal and that may be possible by

(a) very low speeds 
(b) very high speeds 
(c) any speed as speed does not affect the compression law 
(d) none of the above. 

Ans:(a) very low speeds

 

Q70. In jet propulsion, the oxygen for combustion of the fuel is

(a) taken from surrounding air 
(b) taken from the aircraft itself 
(c) taken from compressed atmospheric air 
(d) none of the above.

Ans:(a) taken from surrounding air

 

1    2     3     4      5      6      7       8
  

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 

Leave a Reply