SECTION -3 
COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ
 
Q41. The clearance ratio for multi-stage compressor lies between

(a) 10 to 15% in L.P. and H.P. cylinder 
(b) 4 to 10% in both cylinders 
(c) 1 to 2% in both cylinders 
(d) 1.5 to 3% in both cylinders. 

Ans:(d) 1.5 to 3% in both cylinders.

 

Q42. The mechanical efficiency for an air compressor is equal to

(a) Shaft power/Indicated power
 (b)Indicated power/Shaft power
(c) Shaft power × I.P. 
(d) none of the above.

Ans: (b)Indicated power/Shaft power

 

Q43. With the increase of pressure ratio, the volumetric efficiency of an air compressor

(a) increases 
(b) decreases 
(c) constant 
(d) first increases then decreases. 

Ans:(b) decreases

 

Q44. In multi-stage compression, the leakage of air past the piston of a cylinder as compared to single stage compression, is

(a) more 
(b) less 
(c) constant 
(d) none of the above.

Ans: (b) less

 

Q45. In multi-stage compression as compared to single stage compression, the volumetric efficiency is

(a) more 
(b) less 
(c) constant 
(d) none of the above.

Ans:(a) more

 

Q46. The common method of controlling the air delivered by the compressor is

(a) blow off control 
(b) clearance control 
(c) throttle control 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.

 

Q47. The work done in a single-stage single-acting reciprocating compressor without clearance, is

(a) maximum during isothermal compression 
(b) minimum during adiabatic compression 
(c) minimum during isothermal compression 
(d) none of the above. 

Ans:(c) minimum during isothermal compression

 

Q48. Volumetric efficiency of a compressor

(a) increases with increase in compression ratio 
(b) decreases with increase in compression ratio 
(c) is constant with increase or decrease in compression ratio 
(d) none of the above.

Ans:(b) decreases with increase in compression ratio

 

Q49. In case of air engines of air motors

(a) intake is at higher pressure and discharge at lower pressure 
(b) intake is at lower pressure and discharge at higher pressure 
(c) intake and discharge is at the same pressure 
(d) none of the above.

Ans:(a) intake is at higher pressure and discharge at lower pressure
 

 

Q50. Choose the correct statement

(a) Volumetric efficiency is the reciprocal of the compression ratio. 
(b) Volumetric efficiency of air compressor is of the order of 35 to 50%. 
(c) Optimum intermediate pressure in two stage compressor is geometric mean of the two. 
(d) Volumetric efficiency decreases with decrease in compression ratio.

Ans:(c) Optimum intermediate pressure in two stage compressor is geometric mean of the two.

 

1    2     3          5          7       8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 

Leave a Reply