SECTION -3 
COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 

 Q31. Ram compression in turbojet involves

(a) reduction of speed of incoming air and conversion of part of it into pressure energy

(b) compression of inlet air

(c) increasing speed of incoming air

(d) lost work

Ans: (a) reduction of speed of incoming air and conversion of part of it into pressure energy

Q32. In jet engines, for the efficient production of large power, fuel is burnt in an atmosphere of

(a) vacuum

(b) atmospheric air

(c) compressed air

(d) oxygen alone

Ans: (c) compressed air

Q33. A rocket engine for the combustion of its fuel

(a) carries its own oxygen

(b) uses surrounding air

(c) uses compressed atmospheric air

(d) does not require oxygen

Ans: (a) carries its own oxygen

Q34. Propulsion efficiency of the following order-is obtained in practice

(a) 34%

(b) 50%

(c) 60%

(d) 72%

Ans: (c) 60%

Q35. In jet engines the products of combustion after passing through the gas turbine are discharged into

(a) atmosphere

(b) back to the compressor

(c) discharge nozzle

(d) vacuum

Ans: (c) discharge nozzle

Q36. The combustion efficiency of a gas turbine using perfect combustion chamber is of the order of

(a) 50%

(b) 75%

(c) 85%

(d) 99%.

Ans: (d) 99%.

Q37. Water is injected in gas turbine cycle to

(a) control temperature

(b) control output of turbine

(c) control fire hazards

(d) increase efficiency

Ans: (b) control output of turbine

Q38. Intercooling in gas turbine results in

(a) increase in net output but decrease in thermal efficiency

(b) increase in thermal efficiency but decrease in net output

(c) increase in both thermal efficiency and net output

(d) decrease in both thermal efficiency and net output

Ans: (a) increase in net output but decrease in thermal efficiency

Q39. The power available for take off and climb in case of turbojet engine as compared to reciprocating engine is

(a) less

(b) more

(c) same

(d) may be less or more depending on ambient conditions

Ans: (a) less

Q40. Choose the correct statement

(a) gas turbine requires lot of cooling water

(b) gas turbine is capable of rapid start up and loading

(c) gas turbines have flat efficiency at part loads

(d) gas turbines have high standby losses and require lot of maintenance

Ans: (b) gas turbine is capable of rapid start up and loading

 

  2    3    4    5    6    7    8  

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 


 

Leave a Reply