SECTION -3 
COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 

Q21. In rocket propulsion, the oxygen for combustion of its fuel is

(a) taken from surrounding air 
(b) taken from the rocket itself 
(c) taken from compressed atmospheric air 
(d) none of the above. 

Ans:(b) taken from the rocket itself

 

Q22. The thermal efficiency of a gas turbine cycle with ideal regenerative heat exchanger is

(a) equal to work ratio 
(b) less than work ratio 
(c) more than work ratio 
(d) unpredictable. 

Ans:(a) equal to work ratio

 

Q23. The volumetric efficiency of a compressor, for the same compression ratio, will increase if the index of compression (n) is

(a) increased 
(b) decreased 
(c) constant 
(d) none of the above

Ans:(d) none of the above

 

Q24. In reciprocating air compressor the method of controlling the quantity of air delivered is done by

(a) throttle control 
(b) blow-off control 
(c) clearance control 
(d) all of the above.

Ans:(d) all of the above.

 

Q25. The efficiency of Vane type air compressor as compared to roots air compressor for the same pressure ratio is

(a) more 
(b) less 
(c) same 
(d) may be more or less.

Ans:(a) more

 

Q26. With the increase of pressure ratio, the volumetric efficiency of an air compressor

(a) increases 
(b) decreases 
(c) constant 
(d) first increases then decreases. 

Ans:(b) decreases

 

Q27. In a centrifugal air compressor the pressure ratio is increased by

(a) increasing the speed of impeller keeping its diameter fixed 
(b) increasing the diameter of the impeller keeping its speed constant 
(c) reducing inlet temperature, keeping impeller diameter and speed fixed 
(d) all of the above.

Ans:(d) all of the above.

 

Q28. Gas turbine can be applied to an aircraft for

(a) screw propulsion only 
(b) jet propulsion only 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:(c) both (a) and (b)

 

Q29. At high altitudes, the efficiency of a screw propeller as compared to jet engine is

(a) more 
(b) less 
(c) same 
(d) none of the above.

Ans:(b) less

 

Q30. Greater the difference between jet velocity and aeroplane velocity

(a) greater the propulsive efficiency 
(b) less the propulsive efficiency 
(c) unaffected is the propulsive efficiency 
(d) none of the above.

Ans:(a) greater the propulsive efficiency

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 

Leave a Reply