SECTION-2

COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 
Q71. Blower is a compressor which produces air pressure upto

(a) 10 kgf/cm2 
(b) 5 kgf/cm2 
(c) 2.5 kgf/cm2
(d) 20 kgf/cm. 

Ans:(c) 2.5 kgf/cm2

 

Q72. Reciprocating air compressors are suitable for delivering air of

(a) small quantity at low pressure 
(b) large quantity at low pressure 
(c) small quantity at high pressure 
(d) large quantity at high pressure. 

Ans:(c) small quantity at high pressure

 

Q73. Rotary compressors are suitable for delivering air of

(a) small quantity at low pressure 
(b) large quantity at low pressure 
(c) small quantity at high pressure 
(d) large quantity at high pressure.

Ans:(b) large quantity at low pressure

 

Q74. The slip factor for a centrifugal compressor is defined as

(a) the ratio of blade velocity at outlet to outlet whirl velocity 
(b) ratio of outlet whirl velocity to blade velocity at outlet 
(c) the ratio of blade velocity at inlet to blade velocity at outlet 
(d) the ratio of blade velocity at inlet to outlet whirl velocity.

Ans:(b) ratio of outlet whirl velocity to blade velocity at outlet

 

Q75. The suction pressure and delivery pressure of a three-stage compressor are 1 kgf/cm2 and 27 kgf/cm2 respectively. For maximum efficiency, the compression ratio is equal to

(a) 9 
(b) 9.33 
(c) 3 
(d) 4. 

Ans:(d) 4.

Q76. The pressure at the beginning of first and third stage of a four-stage compressor are 1 kgf/cm2 and 125 kgf/cm2, then the delivery pressure at the fourth-stage will be

(a) 625 kgf/cm2 
(b) 125 kgf/cm2 
(c) 25 kgf/cm2 
(d) 1 kgf/cm2.

Ans:(a) 625 kgf/cm2

 

Q77. For the highest capacity of a compressor, the intake temperature should be

(a) highest 
(b) lowest 
(c) atmospheric 
(d) none of the above. 

Ans:(b) lowest

 

Q78. By empolying intercooler in multi-stage compressor, compression obtained is

(a) adiabatic 
(b) isothermal 
(c) polytropic 
(d) none of the above. 

Ans:(b) isothermal

 

Q79. Compression ratio is defined as the ratio of

(a) suction volume and clearance volume 
(b) intake pressure to discharge pressure 
(c) absolute discharge pressure to absolute intake pressure 
(d) none of the above.

Ans:(c) absolute discharge pressure to absolute intake pressure

 

Q80. For the minimum work required to compress air in multi-stage compression

(a) the compression ratio in each stage is same 
(b) the work done is the same in each stage 
(c) the air is cooled to the initial temperature after each stage of compression 
(d) all of the above.

Ans:(d) all of the above.

 

 
 

1    2    3    4    5    6    7    8

   

Back

Go to section -3

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply