SECTION-2

COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 
Q61. In aeroplanes, the type of rotary compressor used is

(a) radial flow type 
(b) centrifugal type 
(c) axial flow type 
(d) none of the above. 

Ans:(c) axial flow type

 

Q62. In gas turbines, the type of rotary compressor used is

(a) radial flow type 
(b) centrifugal type 
(c) axial flow type 
(d) none of the above. 

Ans: (c) axial flow type

 

Q63. For an ideal centrifugal compressor, the power given to the compressed air depends upon

(a) total inlet temperature 
(b) total pressure ratios of the compressor 
(c) mass of flow of air 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q64. The static temperature of a moving gas will decrease if the velocity of the gas

(a) decreases 
(b) increases 
(c) is constant 
(d) none of the above. 

Ans:(b) increases 

 

Q65. In the absence of heat and work transfer (i.e., q = 0 and W = 0) the total head temperature

(a) is increasing 
(b) is decreasing 
(c) remains constant 
(d) none of the above.

Ans:(b) is decreasing

 

Q66. The criterion of thermodynamic efficiency is

(a) isothermal compression for reciprocating and rotary compressors 
(b) isentropic compression for reciprocating and rotary compressors 
 c) isothermal compression for reciprocating compressor and isentropic compression for rotary compressor 
(d) isentropic compression for reciprocating compressor and isothermal compression for rotary compressor. 

Ans: c) isothermal compression for reciprocating compressor and isentropic compression for rotary compressor

 

Q67. The static temperature of a moving gas is the actual temperature recorded by a

(a) thermometer which is stationary 
(b) thermometer which is moving with the gas with the speed more than the speed of the gas 
(c) thermometer which is moving with the gas with the speed less than the speed of the gas 
(d) thermometer which is moving with the gas with the speed equal to that of the gas. 

Ans:(d) thermometer which is moving with the gas with the speed equal to that of the gas.

 

Q68. The stagnation temperature of a moving gas is the temperature recorded by a

(a) thermometer which is stationary 
(b) thermometer which is moving with the gas with the speed equal to that of the gas 
(c) thermometer which is stationary and the moving gas is brought to rest under reversible adiabatic conditions 
(d) none of the above.

Ans:(c) thermometer which is stationary and the moving gas is brought to rest under reversible adiabatic conditions

 

Q69. Which of the following are positive displacement compressors ?

(a) Reciprocating compressor 
(b) Root blower 
(c) Vane pump compressor 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q70. Which of the following are non-positive displacement compressors ?

(a) reciprocating compressor 
(b) centrifugal compressor 
(c) axial compressor 
(d) both (b) and (c) 

Ans:(d) both (b) and (c)

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page   

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 


 


Go to Home Page

Leave a Reply