SECTION-6


Automobile Engineering Objective Questions, MCQ

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


Q71. The caster is called positive when the top of the king pin is inclined to the

(a) rear of the vehicle

(b) front of the vehicle

(c) left of the vehicle

(d) right of the vehicle

 

Ans: (a) rear of the vehicle

 


Q72. Incorrect steering axis inclination (S.A.I.) causes

(a) tendency to assume toe-out orientation

(b) generation of a braking effect at tight comers

(c) poor recovery of the steering wheel after making a turn

(d) the vehicle to pull to the side of lesser inclination

 

Ans: (c) poor recovery of the steering wheel after making a turn

 


Q73. The problems caused by the wheel imbalance are

(a) hard steering and hard ride

(b) poor acceleration and hard steering

(c) steering wheel vibrations and uneven tyre wear

(d) poor acceleration and reduced fuel efficiency

 

Ans: (c) steering wheel vibrations and uneven tyre wear

 


Q74. The service brakes employed in cars are generally operated

(a) mechanically

(b) hydraulically

(c) pneumatically

(d) none of these

 

Ans: (b) hydraulically

 


Q75. The main function of a master cylinder is to

(a) adjust the extent of brake pedal free play

(b) boost the force applied to brake pedal

(c) convert brake pedal force into hydraulic pressure

(d) ensure that all the wheel brakes are supplied with the same amount of fluid pressure

 

Ans: (c) convert brake pedal force into hydraulic pressure

 


Q76. The parking brake generally acts on

(a) front wheels

(b) rear wheels

(c) front and rear wheels

(d) propeller shaft

 

Ans: (b) rear wheels

 


Q77. The minimum parking brake force is generally of gross vehicle mass (GYM).

(a) 5%

(b) 10%

(c) 15%

(d) 20%

 

Ans: (d) 20%

 


Q78. The function of a proportioning control valve (PCV) in a brake system is to

(a) ensure that equal pressure is supplied to the front and rear brakes throughout every braking operation

(b) reduce the brake fluid pressure when the brakes approach their lockup point

(c) cause less brake fluid pressure to act on the front brakes than on the rear brakes when the fluid pressure exceeds a predetermined level

(d) cause less brake fluid pressure to act on the rear brakes than on the front brakes when the fluid pressure exceeds a predetermined level.

 

Ans: (d) cause less brake fluid pressure to act on the rear brakes than on the front brakes when the fluid pressure exceeds a predetermined level.

 


Q79. The difference between DOT 3 and DOT 4 brake fluids is

(a) DOT 4 fluid has a higher boiling point than DOT 3 fluid

(b) DOT 4 fluid has a lower boiling point than DOT 3 fluid

(c) DOT 3 and DOT 4 fluids have the same boiling point, but DOT 4 fluid has a longer service life

(d) DOT 4 fluid is more resistant to freezing than DOT 3 fluid

 

Ans: (a) DOT 4 fluid has a higher boiling point than DOT 3 fluid

 


Q80. When the front wheels of a vehicle are locked during braking, then

(a) stopping distance becomes· extremely long

(b) front tyres skid across the road surface, and the vehicle spins around

(c) rear tyres skid across the road surface, and the vehicle spins around

(d) driver loses control over the steering, and the vehicle continues moving in its current direction

 

Ans: (d) driver loses control over the steering, and the vehicle continues moving in its current direction

 


1      2               5      6      7      8

 


 

Back

More MCQ on demand only….

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Automobile Engineering- Section-1

Automobile Engineering- Section-2

Automobile Engineering- Section-3

Automobile Engineering- Section-4

Automobile Engineering- Section-5

Automobile Engineering- Section-6

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge

 


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 


DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *