SECTION-6


Automobile Engineering Objective Questions, MCQ

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


Q61. The maximum torque multiplication ratio in a torque converter is about

(a) 2.5

(b) 10

(c) 25

(d) 40

 

Ans: (a) 2.5

 


Q62. The major purpose of an electronically-controlled automatic transmission is that this type of transmission

(a) eliminates gear clutches

(b) eliminates the gear shift lever

(c) reduces the number of automatic-transmission components

(d) reduces shift shock and achieves more efficient transmission of engine torque

 

Ans: (d) reduces shift shock and achieves more efficient transmission of engine torque

 


Q63. The vehicle ride will be comfortable if

(a) unsprung mass is kept minimum

(b) sprung mass is kept minimum

(c) vehicle mass is kept minimum

(d) all of the above

 

Ans: (a) unsprung mass is kept minimum

 


Q64. The order in which effort applied to the steering wheel is transferred to the front wheel is

(a) steering wheel – steering gearbox – steering shaft – tie rod – steering knuckle- front wheels

(b) steering wheel – steering shaft – steering gearbox – tie rod – steering kunckle -front wheels

(c) steering wheel – steering shaft – steering gearbox-: steering knuckle – tie rod – front wheels

(d) steering wheel – tie rod – steering gearbox – steering shaft – steering knuckle – front wheels

 

Ans: (b) steering wheel – steering shaft – steering gearbox – tie rod – steering kunckle – front wheels

 


Q65. The ball joints are used on the tie-rod ends, because they

(a) reduce the amount of noise generated

(b) reduce the amount of sliding resistance

(c) can deal with movement of the suspension both vertically and in other directions

(d) improve the force transmission speed

 

Ans: (c) can deal with movement of the suspension both vertically and in other directions

 


Q66. A traction control system (TCS) in automobiles controls the

(a) vibrations on the steering wheel

(b) engine power during acceleration

(c) torque that is transmitted by the tyres to the road surface

(d) stopping distance in case of emergency

 

Ans: (c) torque that is transmitted by the tyres to the road surface

 


Q67. The tyre rotation is generally done at

(a) 1000km

(b) 4000km

(c) 6000km

(d) 10000km

 

Ans: (d) 10000km

 


Q68. If a tyre is designated as 175/65 Rl4 82 S, then the aspect ratio for the tyre is

(a) 175

(b) 65

(c) 14

(d) 82

 

Ans: (b) 65

 


Q69. The effect of having excess camber is

(a) excessive steering alignment torque

(b) hard steering

(c) too much traction

(d) uneven tyre wear

 

Ans: (d) uneven tyre wear

 


Q70. When turning a comer,

(a) the front wheels are toeing out

(b) the front wheels are turning on different angles

(c) the inside front wheels has a greater angle than the outside wheel

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 


1      2      3           5      6      7      8

 


Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Automobile Engineering- Section-1

Automobile Engineering- Section-2

Automobile Engineering- Section-3

Automobile Engineering- Section-4

Automobile Engineering- Section-5

Automobile Engineering- Section-6

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge

 


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 


DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

 


 

Leave a Reply