SECTION-6


AUTOMOBILE ENGINEERING OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


Q41. The air gap between the central electrode and ground ( or side) electrode of a spark plug is around

(a) 0.2mm

(b) 0.5mm

(c) 1 mm

(d) 1.5mm

 

Ans: (c) 1 mm

 


Q42. Engine misfiring is likely to result from

(a) spark plug gap too small

(b) spark plug gap too wide

(c) vapour lock in the fuel only

(d) incorrect fuel air mixture

 

Ans: (b) spark plug gap too wide

 


Q43. The lubrication oil flow in an engine is in the order as

(a) oil strainer- oil pump – relief valve – oil filter – cylinder block- cylinder head – oil pan

(b) oil pump – oil strainer – relief valve – oil filter – cylinder block – cylinder head_ oil pan

(c) oil strainer – oil ·filter – relief valve – oil pump – cylinder block – cylinder head- oil pan

(d) oil strainer- oil pump – relief valve – oil filter- cylinder head- cylinder block – oil pan

 

Ans: (a) oil strainer- oil pump – relief valve – oil filter – cylinder block- cylinder head – oil pan

 


Q44. Which of the following indicates a multi-grade oil?

(a) SAE-30

(b) APISF

(c) SAE20W-50

(d) API-50

 

Ans: (c) SAE20W-50

 


Q45. The commonly used antifreeze solution in automobiles is

(a) carbon disulphide

(b) ethylene glycol

(c) ammonium chloride

(d) freon-12

 

Ans: (b) ethylene glycol

 


Q46. The temperature indicating instrument in vehicles indicates the temperature of

(a) engine piston

(b) engine cylinder

(c) lubricating oil

(d) jacket cooling water

 

Ans: (d) jacket cooling water

 


Q47. The path taken by intake air is

(a) carburettor (or throttle body)- air cleaner – intake manifold – intake ports – cylinders

(b) air cleaner – carburettor (or throttle body) -intake ports – intake manifold – cylinders

(c) air cleaner – intake-manifold- carburettor (or throttle body)- intake ports= cylinders ·

(d) air cleaner-carburettor (or throttle body)- intake manifold- intake ports-cylinders

 

Ans: (d) air cleaner-carburettor (or throttle body)- intake manifold- intake ports-cylinders

 


Q48. The main function of an exhaust muffler is the

(a) optimisation of exhaust efficiency

(b) reduction of exhaust noise

(c) reduction of nitrogen oxide in the exhaust gases

(d) reduction of the· exhaust gas volume

 

Ans: (b) reduction of exhaust noise

 


Q49. The starting system includes

(a) a battery, a starter, and an ignition switch

(b) a battery, a distributor, and an ignition switch

(c) a battery, a starter, and a distributor

(d) a distributor, a starter, and an ignition switch

 

Ans: (a) a battery, a starter, and an ignition switch

 


Q50. The capacity of a battery is usually expressed in terms of

(a) volts

(b) amperes

(c) weight

(d) ampere-hours

 

Ans: (d) ampere-hours

 


1      2               5      6          8

 


Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Automobile Engineering- Section-1

Automobile Engineering- Section-2

Automobile Engineering- Section-3

Automobile Engineering- Section-4

Automobile Engineering- Section-5

Automobile Engineering- Section-6

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge

 


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 


DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

 


 

Leave a Reply