SECTION-6


AUTOMOBILE ENGINEERING OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


Q31. The co-efficient of rolling resistance for a truck weighing 63 500 N is 0.018. The rolling resistance to truck is

(b) 11.43N

(a) 1.143N

(c) 114.3N

(d) 1143N

 

Ans: (d) 1143N

 


Q32. The main merit of a multi-cylinder type cylinder sleeve is

(a) smaller engine dimensions

(b) better cooling efficiency

(c) high rigidity

(d) none of these

 

Ans: (a) smaller engine dimensions

 


Q33. The function of a second ring is that it is a

(a) back up compression ring which will work in place of the top ring when it is broken

(b) compression ring and aids the top ring in sealing and cooling

(c) back up oil control ring which will work in place of the bottom ring when it is broken

(d) cushion ring which prevents piston slap and knock

 

Ans: (b) compression ring and aids the top ring in sealing and cooling

 


Q34. The lower cylindrical portion of the piston which improves piston cooling performance is

(a) piston crown

(b) connecting rod

(c) piston pin boss

(d) piston skirt

 

Ans: (d) piston skirt

 


Q35. The connecting rod connects the piston and the

(a) cylinder head

(b) cylinder block

(c) camshaft

(d) crankshaft

 

Ans: (d) crankshaft

 


Q36. The connecting rod lower end is connected to the relevant ………..of crankshaft.

(a) big end

(b) crank arm

(c) journal

(d) small end

 

Ans: (c) journal

 


Q37. The valve overlap in four stroke petrol engines is approximately

(a) 30°

(b) 60°

(c) 90°

(d) 120°

 

Ans: (a) 30°

 


Q38. The exhaust gas from petrol engine contains

(a) petrol vapours

(b) water vapours

(c) carbon monoxide

(d) all of these

 

Ans: (d) all of these

 


Q39. If the air-fuel mixture ignites before the spark takes place at spark plug, the condition is called

(a) detonation

(b) ignition

(c) pre-ignition

(d) rumble

 

Ans: (c) pre-ignition

 


Q40. The self ignition temperature of Diesel as compared to petrol is

(a) higher

(b) lower

(c) same

(d) depends on fuel quality

 

Ans: (b) lower

 


1      2      3      4      5      6      7      8

 


Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Automobile Engineering- Section-1

Automobile Engineering- Section-2

Automobile Engineering- Section-3

Automobile Engineering- Section-4

Automobile Engineering- Section-5

Automobile Engineering- Section-6

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge

 


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 


DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

 


 

Leave a Reply