SECTION-6


AUTOMOBILE ENGINEERING OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


Q21. The rating of C.I. engine fuel (Diesel) is given by

(a) octane number

(b) performance number

(c) cetane number

(d) none of these

 

Ans: (c) cetane number

 


Q22. The cetane rating of Diesel fuel is in the order of

(a) 25

(b) 45

(c) 70

(d) 90

 

Ans: (b) 45

 


Q23. In case of a Diesel car, the pressure at the end of compression is of the order of

(a) 15 bar

(b) 25 bar

(c) 35 bar

(d) 45 bar

 

Ans: (d) 45 bar

 


Q24. The Diesel engines as compared to petrol engines require

(a) bigger flywheel

(c) same size of flywheel

(b) smaller flywheel

(d) no flywheel

 

Ans: (a) bigger flywheel

 


Q25. It is necessary to maintain the valve clearances as they

(a) reduce the resistance to sliding that occurs between the cam and the tappet

(b) allow for lengthening of the valves owing to the heat of combustion

(c) increase the speed at which the valves move up and down

(d) make the crankshaft tum smoothly.

 

Ans: (b) allow for lengthening of the valves owing to the heat of combustion

 


Q26. The valve tappet clearance is measured by

(a) screw pitch gauge

(b) engineering scale

(c) feeler gauge

(d) vernier caliper

 

Ans: (c) feeler gauge

 


Q27. The diagram which shows the correct crank positions corresponding to the opening and closing of the valves, is known as

(a) indicator diagram

(b) axial force diagram

(c) valve timing diagram

(d) none of these

 

Ans: (c) valve timing diagram

 


Q28. The condition that results in large quantities of CO emission is

(a) insufficient air during combustion

(b) insufficient fuel during combustion

(c) low temperature combustion

(d) high temperature combustion

 

Ans: (a) insufficient air during combustion

 


Q29. The function of positive crankcase ventilation (PCV) system is that it

(a) mixes fuel with air

(b) promotes combustion by creating a swirling movement in the air-fuel mixture

(c) returns blow-by gases from the crankcase to the intake system

(d) feeds blow-by gases to the exhaust manifold

 

Ans: (c) returns blow-by gases from the crankcase to the intake system

 


Q30. The process of supplying the intake air to the engine cylinder at a pressure greater than the pressure of the surrounding atmosphere is known as ·

(a) supercharging

(b) auto-ignition

(c) scavenging

(d) detonation

 

Ans: (a) supercharging

 


1      2      3      4          6      7      8

 


Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Automobile Engineering- Section-1

Automobile Engineering- Section-2

Automobile Engineering- Section-3

Automobile Engineering- Section-4

Automobile Engineering- Section-5

Automobile Engineering- Section-6

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge

 


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 


DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *