SECTION-6

 


Section-1      Section-2     Section-3

Section-4     Section-5     Section-6  


AUTOMOBILE ENGINEERING OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


Q1. The torque available at the contact between driving wheels and road is known as

(a) brake effort

(b) tractive effort

(c) clutch effort

(d) none of these

 

Ans: (b) tractive effort

 


Q2. A petrol engine of a car develops 125 N-m torque at 2700 r.p.m. The car is driven in second gear having gear ratio of I .75. The final drive ratio is 4.11. If the overall transmission efficiency is 90%, then the torque available at the driving wheels is

(a) 8.091 N-m              

(b) 8091N-m                

(c) 809.1N-m               

(d) 80.91 N-m

 

Ans: (c) 809.1N-m

 


Q3. The power actually developed inside the engine cylinder is called as

(a) indicated power       

(b) frictional power      

(c) brake power            

(d) none of these

 

Ans: (a) indicated power

 


Q4. The three basic cylinder arrangements for automotive engines are

(a) flat, radial, and V

(b) in a row, in line, and opposed

(c) in line, V, and opposed

(d) V, double row, and opposed

 

Ans: (c) in line, V, and opposed

 


Q5. The Diesel engine works on

(a) Otto cycle

(b)Carnot cycle

(c) Diesel cycle

(d) Rankine cycle

 

Ans: (c) Diesel cycle

 


Q6. A basic difference between the spark ignition engine and the Diesel engine is that the

(a) Diesel engine compresses air alone instead of an air-fuel mixture

(b) air temperature ignites the fuel in the Diesel engine

(c) fuel is sprayed into the combustion chamber in the Diesel engine as the piston nears T.D.C. on the compression stroke

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 


Q7. A four-cylinder engine has a capacity of 2.4 litres. The swept volume of one cylinder is

(a) 400 cm3

(b) 600 cm3

(c) 1200 cm3

(d) 2400 cm‑3

 

Ans: (b) 600 cm3

 


Q8. The purpose of a cylinder head gasket is to

(a) prevent the combustion gases from leaking from the joint between the cylinder block and the cylinder head

(b) prevent engine oil from going into combustion chamber

(c) removes impurities from cylinder head lubricating oil

(d) none of the above

 

Ans: (a) prevent the combustion gases from leaking from the joint between the cylinder block and the cylinder head

 


Q9. The aluminium alloy is used in cylinder blocks because

(a) it is lighter and have good heat dissipation characteristics

(b) material cost is low

(c) it does not require any cylinder liners

(d) the piston is also made of aluminium alloy

 

Ans: (a) it is lighter and have good heat dissipation characteristics

 


Q10. The characteristic that is enhanced by the use of cylinder sleeves is

(a) cooling efficiency

(b) resistance to wear

(c) lubrication performance

(d) none of these

 

Ans: (b) resistance to wear

 


1         3     4     5     6     7     8

 


Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 

Read More Sections of Automobile Engineering

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 Automobile Engineering- Section-1

Automobile Engineering- Section-2

Automobile Engineering- Section-3

Automobile Engineering- Section-4

Automobile Engineering- Section-5

Automobile Engineering- Section-6

 


Most Most Important Automobile Engineering MCQ  PDF Download


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge

 


READ MORE MCQ OF MECHANICAL ENGINEERING


 THERMODYNAMICS MCQ
COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ
STRENGTH OF MATERIAL MCQ
POWER PLANT ENGINEERING MCQ
ENGINEERING MECHANICS MCQ
MACHINE DESIGN MCQ
THEORY OF MACHINE MCQ
ENGINEERING MATERIAL MCQ
MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ
INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ
AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 


DOWNLOAD PDF


THERMODYNAMICS MCQ PDF DOWNLOAD Free
♥ HEAT TRANSFER MCQ PDF DOWNLOAD Free
INTERNAL COMBUSTION ENGINE MCQ PDF DOWNLOAD Free
MACHINE DESIGN MCQ PDF DOWNLOAD Free

 


 

Leave a Reply