MCQ on Ancient History  Indus Valley Civilization 

 

 


Q1. The earliest evidence of silver in India is found in the [IAS (Pre) 1994]

(A) Harappan culture
(B) Chalcolithic cultures of Western India
(C) Vedic texts
(D) Silver Punch-marked coins

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) Harappan culture                                

 

Q2. Which colour was commonly used in the Harappan Pottery? [40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Red

(B) Blue-grey
(C) Yellow

(D) Blue

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) Red                                

 

Q3. The beginning of idol worship is to be considered in [UPPCS (Pre) 1992]

(A) Pre-Aryan
(B) Vedic Period
(C) Mauryan Period
(D) Kushan Period

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) Pre-Aryan                                

 

Q4. Which one of the following animals was not represented on the seals and terracotta art of the Harappan culture? [IAS (Pre) 2001]

(A) Cow

(B) Elephant
(C) Rhinoceros

(D) Tiger

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) Cow                                

 

Q5. Which among the following Harappan site terracotta of ‘plough’ was found? [60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) Dholavira

(B) Banawali
(C) Kalibangan

(D) Lothal

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) Banawali                                

 

Q6. A ploughed field was discovered at [UPPCS (Mains) 2005]

 

(A) Mohenjodaro
(B) Kalibangan
(C) Harappa
(D) Lothal

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) Kalibangan                                

 

Q7. The Great Bath was found from the Indus Valley civilization at [UPPCS (Pre) 1992]

 

(A) Mohenjodaro
(B) Harappa
(C) Lothal
(D) Kalibangan

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (A) Mohenjodaro                               

 

Q8. The ‘Great Bath’ was found at the archaeological site of [UPPSC (GIC) 2010]

 

(A) Ropar
(B) Harappa
(C) Mohenjodaro
(D) Kalibangan

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (C) Mohenjodaro                               

 

Q9. Which of the following statements about the Indus civilization is not true? [UPPCS (Pre) 1992]

(A) Accurate drainage system in cities
(B) Trade and commerce were in an advanced stage

(C) Worshipping of Mother Goddess
(D) People knew about iron

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (D) People knew about iron                               

 

Q10. The excavation at Chanhudaro was directed by [UP Lower Sub.(Pre) 2015]

(A) J.H. Mackay
(B) Sir John Marshall
(C) R.E.M. Wheeler
(D) Sir Aurel Stein

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (A) J.H. Mackay                               

 

Q11. Which site of Indus Valley is now in Pakistan? [UPPCS (Spl)(Pre) 1994]

(A) Kalibangan

(B) Harappa
(C) Lothal

(D) Alamgirpur

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (B) Harappa                               

 

Q12. Rangpur, where the contemporary of Harappan civilization were found, is in [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Punjab
(B) Eastern Uttar Pradesh
(C) Saurashtra
(D) Rajasthan

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Saurashtra                                

 

Q13. Dadheri is a late Harappan site of [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Jammu

(B) Punjab
(C) Haryana

(D) U.P.

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (B) Punjab                               

 

Q14. Which site of Indus Valley Civilization is located in India? [West Bangal PSC (Pre) 2018]

 

(A) Harappa
(B) Mohenjodaro
(C) Lothal
(D) None of the above

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Lothal                                

 

Q15. The Harappan city represented by the archaeological site of Lothal was situated on the river [UPPCS (Mains) 2012]

(A) Narmada

(B) Mahi
(C) Bhogava

(D) Bhima

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Bhogava                                

 

Q16. Harappan civilization, Lothal, is located in [Uttarakhand PCS (Pre) 2010 UPPCS (Mains) 2009]

(A) Gujarat

(B) Punjab
(C) Rajasthan

(D) Sindh

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (A) Gujarat                               

 

Q17. The port city of Indus Valley Civilization was [UPPCS (Pre) 1999]

(A) Harappa
(B) Kalibangan
(C) Lothal
(D) Mohenjodaro

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (C) Lothal                               

 

Q18. Which of the following is a Harappan port? [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

 

(A) Alexandria
(B) Lothal
(C) Mahasthangarh
(D) Nagapattinam

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) Lothal                                

 

Q19. Which of the following is not an Indus Valley Civilization site? [MPPCS (Pre) 2013]

(A) Kalibangan

(B) Ropar
(C) Patliputra

(D) Lothal

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Patliputra                                

 

Q20. The largest site of Harappa in India is [UPPCS (Spl)(Mains) 2004]

(A) Alamgirpur

(B) Kalibangan
(C) Lothal

(D) Rakhigarhi

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (D) Rakhigarhi                               

 

Q21. The biggest Harappan site in India is [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Rakhigarhi
(B) Dholavira
(C) Kalibangan
(D) Lothal

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) Rakhigarhi                                

 

Q22. The people of Indus valley believed in [RAS/RTS (Pre) 1993]

(A) Spirit and Brahma
(B) Ritual
(C) Sacrificial system
(D) Mother Goddess

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Mother Goddess                                

 

Q23. The Indus valley people worshipped [Uttarakhand PCS (Mains) 2006]

(A) Shiva
(B) Indra and Varun
(C) Brahma
(D) Vishnu

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (A) Shiva                               

 

Q24. Who was the director of the archaeological excavation that led to the discovery of Harappa and Mohenjodaro? [RAS/RTS (Pre) 1997]

(A) Lord Macaulay
(B) Sir John Marshall
(C) Clive
(D) Colonel Tad

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) Sir John Marshall                                

 

Q25. Two Indians who were associated with discovery of Indus Valley Civilization, are [Chhattisgarh PCS (Pre) 2003]

(A) Rakhal Das Banerjee and Dayaram Sahni
(B) John Marshall and Ishwari Prasad
(C) Ashirwadi Lal Srivastava and Rangnath Rao
(D) Madhosarup Vats and V.B. Rao

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (A) Rakhal Das Banerjee and Dayaram Sahni                               

 

Q26. Which one of the following is not correctly matched? [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Harappa – Daya Ram Sahni
(B) Lothal – S.R. Rao
(C) Surkotada – J.P. Joshi
(D) Dholavira – B.K. Thapar

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Dholavira – B.K. Thapar                                

 

Q27. The first archaeologist who excavated Harappa, but could not recognize its significance, was [UPPCS (Mains) 2006]

 

(A) A. Cunningham
(B) Sir John Marshall
(C) Mortimer Wheeler
(D) George F. Dales

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) A. Cunningham                                

 

Q28. Who among the following was not associated with the excavation of Harappa and Mohenjodaro? [56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

 

(A) R.D. Banerjee
(B) K.N. Dikshit
(C) M.S. Vats
(D) V.A. Smith

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) V.A. Smith                                

 

Q29. From which one of the following places, remains of wells have been found in houses belonging to the developed stage of the Indus Valley Civilization? [UPPCS (Pre) 2004]

(A) Harappa

(B) Kalibangan
(C) Lothal

(D) Mohenjodaro

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (D) Mohenjodaro                               

 

Q30. Mohenjodaro is situated in which of the following? [MPPCS (Pre) 2012]

(A) Gujarat state of India
(B) Punjab state of India
(C) Sindh Province in Pakistan
(D) Afghanistan

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Sindh Province in Pakistan                                

 

Q31. The first metal used by man was [RAS/RTS (Pre) 2012]

(A) Gold

(B) Silver
(C) Copper

(D) Iron

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Copper                                

 

Q32. An ivory scale in Harappan context was found at [UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Kalibangan

(B) Lothal
(C) Dholavira

(D) Banawali

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (B) Lothal                               

 

Q33. Which metal has so far not been discovered in Harappan sites? [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Copper

(B) Gold
(C) Silver

(D) Iron

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Iron                                

 

Q34. Which one among the following sites is located in the valley of Ghaggar and its associated rivers? [RAS/RTS (Pre) 2010]

 

(A) Alamgirpur
(B) Lothal
(C) Mohenjodaro
(D) Banawali

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Banawali                                

 

Q35. From where the evidence of rock- cut architecture were found, with reference to Harappa civilization? [UPPCS (Pre) 2006]

(A) Kalibangan

(B) Dholavira
(C) Kot Diji

(D) Amri

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) Dholavira                                

 

Q36. Dholavira is located in the state of [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Gujarat

(B) Haryana
(C) Punjab

(D) Rajasthan

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) Gujarat                                

 

Q37. Which Harappan city is divided into three parts? [UPRO/ARO (Mains) 2013]

(A) Lothal

(B) Kalibangan
(C) Dholavira

(D) Surkotada

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Dholavira                                

 

Q38. In which of the following site remnants of three townships have been revealed? [Chhattisgarh PCS (Pre) 2015]

(A) Mohenjodaro
(B) Sanghol
(C) Kalibangan
(D) Dholavira

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Dholavira                                

 

Q39. A highly advanced water management system of Harappan times has been unearthed at [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Alamgirpur

(B) Dholavira
(C) Kalibangan

(D) Lothal

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (B) Dholavira                               

 

Q40. Which of the following sites has yielded evidence of a triple burial? [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Kuntasi

(B) Dholavira
(C) Lothal

(D) Kalibangan

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Lothal                                

 

Q41. Recently, from excavations of Harappan site Sonauli what was found? [UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) Human burials
(B) Animal burials
(C) Residential building
(D) Protecting wall

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (A) Human burials                               

 

Q42. For clothing, cotton cultivation was first introduced in [UPPCS (Pre) 2006]

 

(A) Egypt
(B) Mesopotamia
(C) Central America
(D) India

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) Human burials                                

 

Q43. Which of the following charac- terises / characterise the people of Indus Civilization?
1. They possessed great places and temples.
2. They worshipped, both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare.
Select the correct answer using the code given below. [IAS (Pre) 2013]

(A) 1 and 2

(B) Only 2
(C) All of these

(D) None of these

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (B) Only 2                               

 

Q44. One of the following sites from where the famous bull-seal of Indus Valley Civilization was found. [RAS/RTS (Pre) 2008]

(A) Harappa

(B) Chanhudaro
(C) Lothal

(D) Mohenjodaro

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Mohenjodaro                                

 

Q45. Which one of the following animals is not depicted on the Harappan seal? [UPPCS (Spl) (Mains) 2009]

(A) Bull

(B) Elephant
(C) Horse

(D) Sheep

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Horse                                

 

Q46. Remains of which animal have not been discovered in the Indus Valley Civilization? [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

 

(A) Lion

(B) Horse
(C) Cow

(D) Elephant

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) Lion                                

 

Q47. A horned deity engraved on a terracotta cake has been recovered from [UP Lower (Spl) (Pre) 2008]

(A) Banawali

(B) Kalibangan
(C) Lothal

(D) Surkotada

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (B) Kalibangan                               

 

Q48. Which of the following civilization flourished on the bank of River Nile? [UPPCS (Mains) 2004]

(A) Roman Civilization
(B) Indus Valley Civilization
(C) Greek Civilization
(D) Egyptian Civilization

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Egyptian Civilization                                

 

Q49. What is the correct North- South sequence of the following civilizations? [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) Maya – Aztec – Muisca – Inca
(B) Maya – Muisca – Inca – Aztec
(C) Aztec – Muisca – Maya – Inca
(D) Aztec – Maya – Muisca – Inca

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Aztec – Maya – Muisca – Inca                                

 

Q50. The first ancient civilization to de- velop the art of writing in a proper system was? [RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) Indus

(B) Egypt
(C) Sumerian

(D) China

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Sumerian                                

 

Q51. Which of the following match is not correct regarding the origin of Harappan civilization? [RAS/RTS (Pre) (Re. Exam) 2013]
List-I
(a) M. Rafique Mughal
(b) E.J.H. Mackay
(c) Mortimer Wheeler
(d) Amalandanda Ghosh
List-II
1. Harappan civilization was inspired by Mesopotamian civilization
2. Migration of people from Sumer
3. Migration of ‘idea of civilization’
4. Pre-Harappan culture matured to make Harappan civilization

(A) (a) – 1

(B) (b) – 2
(C) (c) – 3

(D) (d) – 4

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) (a) – 1                                

 

Q52. Match List-I (Ancient site) with List-II (Archaeological finding) and select the correct answer using the code given below the lists. [IAS (Pre) 2002]
List-I (Ancient site)
(a) Lothal
(b) Kalibangan
(c) Dholavira
(d) Banawali
List-II (Archaeological finding)
1. Ploughed field
2. Dockyard
3. Terracotta replica of a Plough
4. An inscription comprising ten large sized signs of the Harappan script

Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 1 2 4 3
(D) 2 1 3 4

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (B) 2 1 4 3                               

 

Q53. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the lists [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]
List-I
(a) Harappan
(b) Hastinapur
(c) Nagarjuna Konda
(d) Paithan
List-II
1. Godavari 2. Ravi
3. Ganga 4. Krishna

Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 4 3 2 1
(D) 3 4 1 2

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) 2 3 4 1                                

 

Q54. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. [UP UDA/LDA (Mains) 2010]
List-I (Harappan Settlement)
(a) Harappa
(b) Kalibangan
(c) Lothal
(d) Ropar
List-II (River on which located)
1. Bhogava 2. Ghaggar
3. Ravi 4. Sutlej

(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 3 4 1 2
(C) 4 2 3 1
(D) 1 3 2 4

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (A) 3 2 1 4                               

 

Q55. Indus Valley civilization is known [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003]
1. For its town planning
2. For Mohenjodaro and Harappa
3. For their agricultural work
4. For its industrialization

Code
(A) 1 and 2

(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4

(D) All of these

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) All of these                                

 

Q56. Which of the following is not correctly matched? [UPPCS (Pre) 1996]

 

(A) Alamgirpur – Uttar Pradesh
(B) Lothal – Gujarat
(C) Kalibangan – Haryana
(D) Ropar – Punjab

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Kalibangan – Haryana                                

 

Q57. For the Harrapan Cultural sites and its position, which of the following is not correctly matched? [UP UDA/LDA (Pre) 2006]

(A) Alamgirpur – Uttar Pradesh
(B) Banawali – Haryana
(C) Daimabad – Maharashtra
(D) Rakhigarhi – Rajasthan

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Rakhigarhi – Rajasthan                                

 

Q58. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. [UPPCS (Pre) 2012]
List-I (Harappan Site)
(a) Manda
(b) Daimabad
(c) Kalibangan
(d) Rakhigarhi
List-II (Location)
1. Rajasthan
2. Haryana
3. Jammu-Kashmir
4. Maharashtra

Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 1 2 3

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) 3 4 1 2                                

 

Q59. Which of the following sites of Harappan culture are located in Sindh? [UPPSC (GIC) 2010]
1. Harappa 2. Mohenjodaro
3. Chanhundaro 4. Surkatada
Indicate the correct answer from the code given below.

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3
(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) 2 and 3                                

 

Q60. Indus Valley Civilization, which was placed on the banks of the river, they were? [UPPCS (Pre) 2009]
1. Sindhu 2. Chenab
3. Jhelum 4. Ganga
Choose the correct answer from the code given below.

Code
(A) 1 and 2

(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4

(D) All four

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) 2 and 3                                

 

Q61. What is the correct chronological order in which the following appeared in India?
1. Gold coins
2. Punch-marked silver coins
3. Iron plough
4. Urban culture Select the correct answer using the code given below. [IAS (Pre) 1998]

 

(A) 3, 4, 1, 2

(B) 3, 4, 2, 1
(C) 4, 3, 1, 2

(D) 4, 3, 2, 1

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (D) 4, 3, 2, 1                               

 

Q62. Consider the following statements and select the correct answer from the given code. [MPPCS (Pre) 2008]
1. Mohenjodaro, Harappa, Ropar and Kalibangan are the main sites of Indus valley civilization.
2. People of Harappa developed the road, proper housing and drainage system.
3. People of Harappa were unknown about the use of metals.

Code
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (A) 1 and 2 are correct                                

 

Q63. Assertion (A): Mohenjodaro and Harappa cities are dead now.
Reason (R): They were discovered during excavations.
In the context of the above, which one of the following is correct? [UPPCS (Pre) 2009]

(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)                                

 

Q64. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements.
1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene.
2. During the period, cotton was used for manufacturing textiles in India.
Which of the statements given above is/are correct? [IAS (Pre) 2011 MPPCS (Pre) 2012]

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (C) Both 1 and 2                                

 

Q65. Indus Civilization existed in [UPPCS (Pre) 1996; BPSC (Pre) 1994]

(A) Pre-historical age
(B) Early historical age
(C) Historical age
(D) Later historical age

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) Early historical age                                

 

Q66. Indus Valley civilization was Non- Aryan because [UPPSC (GIC) 2010]

 

(A) It was an Urban civilization
(B) It has its own script
(C) It has an agricultural economy

(D) It extended upto the Narmada valley

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (A) It was an Urban civilization                               

 

Q67. Human Society is unique because it depends mainly on [UPPCS (Spl) (Mains) 2004]

(A) Culture

(B) Economy
(C) Religion

(D) Science

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (A) Culture                               

 

Q68. Which of the following is related to Harappa civilization? [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Sumerian civilization

(B) Indus Valley civilization
(C) Vedic civilization
(D) Mesopotamian civilization

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (B) Indus Valley civilization                               

 

Q69. The important reason to keep Indus-Valley civilization before Aryan civilization is [UPPCS (Pre) 1990]

(A) Script
(B) Town Planning
(C) Copper
(D) Potteries

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (D) Potteries                                

 

Q70. The Indus Valley culture was different from the Vedic Civilization because [UPPCS (Spl) (Mains) 2004]

 

(A) It had the amenities of a developed city life
(B) It has a pictographic script
(C) It had a lack of knowledge of iron and defensive arrow
(D) All of the above

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (D) All of the above                               

 

Q71. The source of knowledge about Harappan culture is [UPPCS (Pre) 1994, 96]

 

(A) Rock edicts
(B) Writing in terracotta seals
(C) Archaeological excavations
(D) All of the above

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans:  (C) Archaeological excavations                               

 

Q72. Which of the following throw light on Harappan culture? [UPPCS (Pre) 1993]

 

(A) Inscription
(B) Archaeological excavations
(C) Handwriting seals on the utensils
(D) Religious books

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) Archaeological excavations                                

 

Q73. The main source of knowledge about the inhabitants of Indus valley civilization is the discovery of [RAS/RTS (Pre) 1996]

 

(A) Seals
(B) Utensils, jewellery, weapons, tools
(C) Temple
(D) Scripts

 

[bg_collapse view=”link” color=”#ff1651″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ] Ans: (B) Utensils, jewellery, weapons, tools                              

 

Vedic Age

Indus Valley Civilization